Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uprchlíci vzali hranice útokem: Na druhou stranu se dostanou za každou cenu!

Autor: ČTK - 
30. července 2015
11:18

Nedbají nebezpečí a zkoušejí to dále. Stovky nelegálních imigrantů se v noci na čtvrtek v oblasti francouzského přístavního města Calais opět pokoušely, mnozí z nich vícekrát, dostat z Francie do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem.

Francouzské ministerstvo vnitra podle webu stanice TF1 připustilo, že už dva měsíce registruje každou noc 1500 až 2000 takových pokusů. Ve středu přitom zemřeli dva další přistěhovalci.

Běženci dříve ve větší míře využívali k útěku do Anglie místní přístav, ale ten úřady začátkem června obehnaly vysokým plotem s ostnatým drátem a různými zátarasy. Okolí ústí tunelu, kterým se z Calais do Folkestonu přepravují kamiony na vlakových soupravách a kterým jezdí z Paříže do Londýna osobní rychlovlaky, je také oploceno, ale je těžké místo uhlídat vzhledem k jeho velikosti. Oblast terminálu o rozloze 650 hektarů má plot o délce 28 kilometrů.

„Nájezdy“ přistěhovalců u tunelu podle společnosti Eurotunnel komplikují život zvláště řidičům kamionů, do kterých se imigranti snaží dostat, někdy úspěšně.

„Je jasné, že některým se podaří dostat se do Anglie, a že ostatní běženci o tom vědí. To je utvrzuje v přesvědčení, že masové průniky jsou nejlepší způsob, jak projít. Nemají tedy důvod přestat, naopak vidí důvod počet pokusů zvýšit,“ řekl deníku Le Figaro jeden z asi 370 policistů, kterými francouzské úřady posílily ostrahu tunelu.

„Pokusil jsem se tuto noc třikrát (dojet do Británie tunelem). Se všemi těmi strážci je to ale velmi těžké. Vím, že je to velmi nebezpečné, ale zkouším to dál,“ řekl u Calais agentuře AFP asi třicetiletý Súdánec, který s ostatními asi 3000 nelegálními běženci přežívá v improvizovaném táboře u města.

Zatím rekordní počet pokusů úřady zaznamenaly v noci na středu, kolem 2300. Zemřel přitom jeden mladý Súdánec, jehož nechtěně přejel kamion, do kterého se snažil dostat. Ve středu odpoledne byl v Paříži podle místních médií vážně zraněn jeden Egypťan, který chtěl tajně dojet do Británie podmořským tunelem na střeše osobního rychlovlaku Eurostar. Na nádraží Gare du Nord ho přitom zasáhl elektrický proud a jeho stav je kritický. Od začátku června zemřela při pokusech o překonání podmořského tunelu asi desítka imigrantů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deafista ( 31. července 2015 09:19 )

Ale postavili - co bývalá JAR??? Černiši ji sami zlikvidovali zdevastovali \a ted by chtěli bělochy zpátky!!! Vše zničí!!!!

deafista ( 31. července 2015 09:17 )

Super nápad! Ale k tomu Cameron asi nenajde odvahu. Sluníčka by musela držet hubu - je to humánní přeprava, nalezou dobrovolně!

deafista ( 31. července 2015 09:14 )

Zpacifikovat svázat a šoupnout do Afriky - kdy už to dotyčným papalášům dojde? Kvalifikaci k devastaci a vraždění Evropa nepotřebuje

mandat ( 30. července 2015 22:32 )

Ty se v zadnem pripade nehodlaji prizpusobit.Naopak ocekavaji, ze se jim bude ustupovat.Parazituji i u nich doma,nemakaji a v Evrope budou makat ? Kdo tomu veri,tak je naivni.Za par let se namnozi a budeme muset na ne makat.

mandat ( 30. července 2015 21:53 )

Strilet tu pakaz.Ohrozuji Evropu.Nedodrzuji zakony,delaji si co chteji a jsou presvedceni, ze se jim musi ustupovat.U nas take ukazovali utecence z Etiopie,jak si stezuji, ze nemaji penize a ze chteji okamzite byty a financne podporovat sve rodiny musi ten stat. kde jsou.

Zobrazit celou diskusi