Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islámský stát má krámek se suvenýry. Prodává tu i nože na řezání hlav

Autor: mb - 
29. července 2015
15:20

Pro svoji bestialitu a touhu po ničení se Islámský stát stal synonymem krutosti. Džihádisté ale v poslední době usilují o změnu image. Otevřeli luxusní hotel, vydali cestovního průvodce a nyní dokonce otevřeli obchod se suvenýry. Kromě triček a kšiltovek ale obchod nabízí také nože, které jsou navlas stejné jako popravčí nástroje džihádisty Johna.

Na první pohled se obchod neliší od řady jiných na Blízkém východě. Nabízí různé oblečení, batohy a celou řadu suvenýrů.

Jenže stačí bližší pohled a přichází překvapení. Většina věcí nese symboliku Islámského státu (IS), kromě slušivé kšiltovky s logem IS si můžete koupit třeba kalašnikov nebo nůž, který se nápadně podobá zbrani, kterou používají islámští radikálové na řezání hlav.

Průvodce chalífátem

Analytici se domnívají, že si IS již nepřeje být označován za militantní bojůvku, ale plnohodnotný stát. A svůj záměr fanatici zřejmě myslí vážně. Nedávno otevřeli luxusní pětihvězdičkový hotel, zřídili síť škol, začali vydávat vlastní pasy a dokonce i měnu.

 V květnu islamisté vydali i průvodce Islámským státem, kde své území popisují jako „geograficky rozmanité s úžasnou přírodou“. Pamflet o 46 stranách popisuje, kde se nejlépe najíst, vysvětluje dopravní systém, ale třeba i obyvatelstvo chalífátu (islámské označení pro muslimský stát v čele s chalífou, pozn. red.). Obyvatelé Islámského státu jsou údajně „kosmopolitnější než v New Yorku nebo Londýně“ a pro hladové krky slibuje průvodce dostatek „kebabu a falafelu“.

Stručný průvodce Islámským státem. Stručný průvodce Islámským státem. | Twitter

Sekání hlav pokračuje

Nehledě na snahu šílenců z IS vyhladit svůj image v médiích, krutosti nadále pokračují. Jen před pár dny islamisté usekli hlavu třem Iráčanům, které obvinili z toho, že podporovali vládu v Bagdádu...

Nebožáka popravili za údajnou spolupráci s iráckou vládou. Nebožáka popravili za údajnou spolupráci s iráckou vládou. | Twitter

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi