Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel nejbohatší Polák, osudný se mu stal drobný zákrok na srdci

Jan Kulczyk zemřel na komplikace po operaci.
Jan Kulczyk zemřel na komplikace po operaci.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, shp - 
29. července 2015
12:43

Měl skoro sto miliard korun, ale ani obří suma na účtu mu nepomohla. Nejbohatší Polák Jan Kulczyk (†65) zemřel po drobném zákroku na srdci. Při operaci se totiž objevily komplikace. Podnikatel získal své jmění investováním v oblasti chemie a energetiky.

Kulczyk podle listu Gazeta Wyborcza zemřel ve Vídni, kde podstoupil údajně jen drobný kardiochirurgický zákrok. Ve středu měl být podle svých spolupracovníků propuštěn z nemocnice.

Od počátku tisíciletí se podle časopisu Wprost usadil v čele žebříčku nejbohatších Poláků, s výjimkou roku 2007, kdy výsledky poznamenal rozvod a rozdělení majetku. Letos časopis Forbes odhadl Kulczykovo jmění na 15,1 miliardy zlotých (asi 98,7 miliardy Kč).

Říkával o sobě, že je ryba, která se nejlépe cítí v divoké řece, v klidném rybníku by zemřel nudou,“ poznamenala Gazeta Wyborcza o Kulczykově podnikatelské dráze, která začala již v roce 1981 po studiu mezinárodního práva a zahraničního obchodu.

V roce 1988 vytvořil v Polsku první síť prodejen automobilů značky Volkswagen. O tři roky později vznikl Kulczyk Holding. Podnikal v Evropě, Africe, Jižní Americe, Asii, ropu hledaly jeho firmy ve 22 zemích na čtyřech kontinentech.

Kulczyk často přebíral podíly ve státních firmách, aby je posléze se ziskem prodal zahraničním koncernům. Tak tomu bylo v případě pojišťovny Warta, prodané belgické firmy KBC anebo polských telekomunikací, které nakonec převzal France Telecom.

O tomto pozadí se spekulovalo i poté, co Kulczyk loni koupil 38 procent akcií chemické společnosti Ciech za 619 milionů zlotých. „Byla to netuctová osobnost, vůdce změn, člověk, který vybudoval velké impérium,“ prohlásil v rozhlase profesor Krzysztof Kalicki, oceňující Kulczykovu charitativní činnost.

Další experti označili Kulczyka za „symbol změn“ v polském byznysu a muže, který se nebál rizika při uskutečňování své vize. Minulý měsíc prezident Bronislaw Komorowski udělil podnikateli vysoké státní vyznamenání za podporu polské kultury.

pavucinka ( 29. července 2015 14:36 )

ty rekalmy na džusy skáčou všude, takže já osobně si už džus YO nikdy nekoupím. Peníze jsou víra ničemů a i když Poláci hodně věří, tak tenhle asi nějak divně.

y1xcvbnm ( 29. července 2015 14:34 )

asi byl schopný že takle vydělal peníze ale proč by je měl dávat na uprchlíky???? To nemá logiku ale na druhé straně je stejně neužil. Bohužel tak je to.

koko365 ( 29. července 2015 14:31 )

 Takovej polskej Babiš

ochcallis ( 29. července 2015 13:48 )

Takovéhle lidé by měly platit na uprchlíky a pomáhat Řecku.

zada ( 29. července 2015 13:45 )

I pro ostatní "zbohatlíky" - Rubáš kapsy nemá a nikdy nevíš, kdy jej oblékneš...., jediná spravedlnost.....

Zobrazit celou diskusi