Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turecký prezident: Mírové procesy s kurdskými povstalci skončily

Autor: ČTK - 
28. července 2015
22:15

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyloučil pokračování mírového procesu s kurdskými povstalci. Řekl také v narážce na politické soupeře, že politici, kteří udržují kontakty s „teroristickými skupinami“, by měli přijít o imunitu a jít před soud.

Turecko minulý týden vstoupilo do bojů proti islámským radikálům v Sýrii a zároveň zahájilo tažení proti tureckým Kurdům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Právě je měl Erdogan na mysli, když hovořil s novináři.

Turečtí Kurdové bojovali o autonomii přes 20 let a v roce 2012 se s vládou dohodli na mírovém řešení. Rozhovory ale zatím nepřinesly dohodu.

„Nemůžeme pokračovat v mírovém procesu s těmi, kdo ohrožují národní jednotu a bratrství,“ řekl Erdogan. K vystoupení si vybral chvíli, kdy se v Bruselu na žádost Turecka sešli velvyslanci zemí NATO.

V narážce na politické soupeře z prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Erdogan také prohlásil, že politici, kteří udržují kontakty s teroristy, by měli přijít o imunitu a měli by být postaveni před soud.

HDP se dostala v červnových volbách poprvé do parlamentu překvapivě hned s 80 mandáty. Její vedení obviňuje Ankaru, že tažení proti PKK zahájila cíleně, protože připravuje nové volby a chce v nich příznivce Kurdů znevýhodnit.

Stíhací letouny F-16 turecké armády dnes v provincii Şirnak, která sousedí s Irákem, bombardovaly ozbrojence z PKK. Podle prohlášení armády šlo o reakci na útok na skupinu četníků, napsala agentura Reuters.

Erdogan hovořil také o hraničním pásmu, na jehož zajištění se Ankara dohodla minulý týden s Washingtonem. Asi 100 kilometrů dlouhá a 40 kilometrů široká zóna má být bezpečným místem a má umožnit návrat syrských uprchlíků.

Turecko jich od začátku syrského konfliktu v roce 2011 přijalo téměř dva miliony. Vojáci ale nejprve musejí z oblasti vytlačit radikály z organizace Islámský stát. Turecko dalo Spojeným státům za tímto účelem k dispozici své letecké základny.

Už od pátku Turci kvůli atentátu na turecké policisty, k němuž se přihlásila PKK, útočí také na pozice tureckých Kurdů v severním Iráku. Bagdád dnes tyto letecké údery odsoudil jako „nebezpečnou eskalaci a porušení suverenity“ Iráku.

Premiér Hajdar Abádí vyzval Ankaru, aby respektovala dobré vztahy obou zemí. Irák se podle něj nicméně cítí povinen postarat se o zastavení útoků na Turecko vedených z iráckého území.

USA dnes naopak útoky turecké armády na PKK označily za „jednoznačný akt sebeobrany“. Strana kurdských pracujících podle Washingtonu spáchala teroristické činy, a proto je agresorem ona, nikoli Ankara.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi