Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Amerika propustí izraelského špiona Pollarda z vězení

Amerika po třiceti letech propustí izraelského špiona Jonathana Pollarda.
Amerika po třiceti letech propustí izraelského špiona Jonathana Pollarda.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
28. července 2015
20:59

Američan Jonathan Pollard, který byl v roce 1987 odsouzen za špionáž pro Izrael na doživotí, bude letos v listopadu po 30 letech věznění podmínečně propuštěn. Oznámili to dnes ve Washingtonu jeho advokáti. 

Podle verdiktu musí Pollard pět příštích let v USA zůstat, případnou dřívější cestu do Izraele mu může povolit jen americký prezident. Nyní šedesátiletý Pollard byl civilním zpravodajským analytikem amerického námořnictva a předal Izraeli tisíce tajných dokumentů.

Rozsah materiálů, jež touto cestou Izraelci získali, nebyl dosud plně odhalen, ale mimo jiné šlo o americké údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku, o syrských chemických zbraních a o pákistánské atomové bombě.

Aféra se stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod v americko-izraelských vztazích. O osvobození Pollarda žádalo v minulosti Američany již několik izraelských politiků, vždycky ale neúspěšně.

Pollard vyjde na svobodu 21. listopadu, oznámila americká komise pro podmínečná propuštění. V té době uplyne 30 let od jeho zatčení. Zadržen byl v listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu.

Americká média propuštění izraelského vyzvědače už o víkendu předpověděla s tím, že Washington se touto cestou může pokusit o nápravu pošramocených vztahů s Tel Avivem.

Zatížila je nedávná dohoda západních mocností s Íránem o jeho jaderném programu, kterou Izrael označuje za strategickou chybu. Pollard je vězněn v Severní Karolíně a v posledních letech si stěžuje na problémy se zdravím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi