Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Severní Korea jako Půlnoční království? Kim zakázal hudbu

Autor: mb - 
28. července 2015
19:45

KLDR vládne železnou rukou Kim Čong-un (32), jeho poslední rozkaz ale připomíná spíš pohádku o Pyšné princezně, kde zakázali lidem tančit a zpívat. V reálném světě totiž stát pošle do měst uvědomělé úředníky, kteří budou pročesávat dům po domu, a pokud objeví zakázanou písničku, „provinilce“ nemine trest!

„Krajská oddělení propagandy posílají civilní milice do bytů, aby zabavily kazety a CD, které následně podrobí přezkoumání. Pokud ve sbírce najdou byť i jednu zakázanou písničku, zabaví dotyčnému celou sbírku,“ prozradil vládní zdroj britským médiím.

Překvapivé rozhodnutí

I když jsou občané KLDR zvyklí na leccos, nejnovější iniciativa je překvapila. Vždyť tamní komunisté mají spadeno i na „závadné“ písně domácí produkce včetně těch, které obyvatelstvo zná ze severokorejských seriálů! Zákaz „špatné hudby“ je přitom v příkrém kontrastu se zdánlivým uvolněním poměrů. Již v srpnu má totiž v Pchjongjangu vystoupit vůbec první kapela ze Západu – slovinský Laibach, který hraje především v industriálním a experimentálním stylu.

Opačný efekt

Co přesně stojí za bizarním rozhodnutím, je těžké odhadnout. Může jít o paranoiu diktátora nebo též o souboj tamních elit. Většinou bojácní obyvatelé však tentokrát dali průchod svým emocím. „Zákaz vedl dokonce k šarvátkám mezi občany a úředníky! Některé ženy se rozčílily tak, že vtrhly do kanceláří krajských oddělení propagandy a stěžovaly si na zabavení svých písniček,“ popsal situaci nejmenovaný úředník.

zdendast ( 28. července 2015 20:21 )

proc to USAty torpedo neudela poradek mezi svejma v africe a sere se do evropy,..

ruudazvostravy ( 28. července 2015 19:55 )

 Paráda,tendle Kymčok umý dycki přýjemně překvapyt.Šak voni se ÚSÁčům stáhnou půlki,aš jým tam nasipe semteks.

Zobrazit celou diskusi