Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéf NATO: Turecko je silné. Pomoc proti ISIS nepotřebuje

Generální tajemník NATO nepočítá s vojenskou pomocí Turecku.
Generální tajemník NATO nepočítá s vojenskou pomocí Turecku.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
27. července 2015
13:45

Turecko je dostatečně silné na to, aby potřebovalo vojenskou pomoc k současné kampani proti radikálům v Sýrii. Řekl to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Turecko si vyžádalo mimořádnou schůzku Severoatlantické rady, která se sejde v úterý.

„Turecko má velmi výkonnou armádu i bezpečnostní složky. Nepočítá se proto s jeho žádostí o vojenskou podporu NATO,“ řekl Stoltenberg telefonicky stanici BBC. Připomenul, že aliance už v roce 2013 kvůli syrské krizi rozmístila na jihovýchodě Turecka obranný systém Patriot.

Turecko v pátek začalo bombardovat pozice radikálů z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Reagovalo na atentát, při němž 20. července v Turecku zahynulo 32 lidí a k němuž se přihlásil IS.

Stoltenberg ocenil, že se Turecko rozhodlo proti IS bojovat, ale řekl také, že by „sebeobrana měla být přiměřená“. Narážel tak na to, že Turecko současně s kampaní proti IS spustilo útoky na tábory zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Strana po letech bojů v roce 2012 přistoupila na mírové rozhovory s vládou v Ankaře. K ničemu zatím nevedly, původní násilí spojené s bojem Kurdů za větší autonomii se zmírnilo. Kurdští povstalci a Turecko „se léta snaží najít politické řešení a to by nemělo ustat,“ řekl generální tajemník NATO.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes ale v Lisabonu prohlásil, že PKK se nikdy nevzdala terorismu. „Nikdy jsme neřekli, že jsme ukončili proces mírových jednání, ale PKK je nikdy nerespektovala,“ řekl. PKK podle něj těží ze situace v regionu a obnovila „teroristické útoky v Turecku“. „Proto jsme zahájili útoky také na cíle PKK v severním Iráku,“ prohlásil.

Obvinil rovněž prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), která se v červnových volbách dostala překvapivě do parlamentu, když získala 80 mandátů, že je spojencem PKK. „HDP by mohla být významným prostředníkem, ale místo toho vyzývá kurdské občany, aby se ozbrojili, manifestovali a narušovali veřejný pořádek,“ sdělil ministr.

Volby se konaly začátkem června, ale vítězná Strana spravedlnosti dosud nedokázala sestavit vládní koalici. HDP s ní odmítá jít do vlády a její vedení tvrdí, že se Strana spravedlnosti už připravuje na předčasné volby a kampaní proti PKK chce co nejvíc poškodit HDP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 27. července 2015 15:35 )

Jak je vidět, článek 5.svazku o napadení člena NATO, nefunguje tak, jak je psáno! Amíci už rok s celou hlídají v Pobaltí Rusáky a na pomoc spojenci nemají lidi a techniku! Docela si umím představit, jak nám by ukázali prostředníček, kdyby šlo někdy o nás!!

Zobrazit celou diskusi