Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Turista zabil nejznámějšího lva Afriky! Strážce safari uplatil milionem a půl korun

Lev Cecil byl symbolem afrického safari.
Lev Cecil byl symbolem afrického safari.  (Autor: Reprofoto Youtube)
Autor: ČTK - 
27. července 2015
15:07

Zimbabwská policie pátrá po španělském turistovi, který zaplatil strážcům národního parku a zastřelil nejslavnějšího lva Afriky. Třináctiletý Cecil byl hvězdou národního parku Hwange a teď jeho tělo stažené z kůže a bez hlavy našli na okraji rezervace.

Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Byl zahrnut do projektu Oxfordské univerzity. Podařilo se zjistit, že Cecila vylákali na území mimo rezervaci a střelili ho šípem. Lovec s průvodci ho pak mnoho hodin stopoval a umírající zvíře zastřelil.

Podle Johnnyho Rodriguese, který vede ochránce přírody v Zimbabwe, byla v tomto případě použita metoda, která má legalizovat odstřel. Lva z rezervace odlákali na návnadu v podobě mršiny. Zvíře se tak dostane z chráněného území a turisté ho „legálně“ zabijí. Španělský turista lva lovil lukem a šípem. Napoprvé ho jen zranil a musel ho následně dva dny stopovat. Když zvíře usmrtil, stáhl lva z kůže a usekl mu hlavu.

„Smrt Cecila je tragédie nejen proto, že byl symbolem Zimbabwe, ale protože musíme počítat také se smrtí jeho šesti lvíčat. Nový samec smečky je nenechá naživu, aby získal lvice k páření,“ řekl Rodrigues.

Podle něj už byli zatčeni dva průvodci, kteří provázeli střelce, ale Španěl ještě dopaden nebyl. Za možnost zabít Cecila prý strážcům parku zaplatil 50.000 eur (1,5 milionu korun).

Případem se už zabývá zimbabwský svaz profesionálních lovců a průvodců, který přiznal, že jeho lidé byli do případu zapojeni.

Výzkum zahájený před 16 lety Oxfordskou univerzitou sleduje úmrtnost lvů zabitých při safari v blízkosti národního parku. Za dobu pozorování bylo zabito 34 ze 62 označených lvů a 24 z nich zabili sportovní lovci. Má to prý dopad na život smeček a vede k zabíjení lvíčat ve chvíli, kdy mrtvého lva nahradí mladý samec. O případu Cecila ví španělská organizace ochránců přírody Chelui4lions. Obrátila se na organizaci, která dohlíží na dovoz ohrožených druhů, a požádala, aby se zabránilo dovozu Cecilovy hlavy jako trofeje do Španělska. „Co je to za pitomou osobu, která chce zabít úžasného dospělého lva, jehož si vyfotografovali všichni návštěvníci parku? Stydíme se, že jsou ve Španělsku hloupí boháči, kteří si zaplatí za zabití divoce žijících zvířat,“ řekl mluvčí ochránců Luis Muñoz.

Bryan Orford pracoval v Hwange jako průvodce a řekl, že Cecila si filmoval kdekdo. Skupina turistů prý za den pozorování a možnosti fotografovat zaplatí 8000 eur, takže to, co zaplatil střelec za zabití Cecila, by se do pokladny parku dostalo za pět dní z poplatků na pozorování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Xeen ( 27. července 2015 17:38 )

Blbost, pak je jako každého 20 let živit? Zabavit veškerý majetek, a hodit je makat do dolů.

arawako ( 27. července 2015 15:39 )

Jednou ti pracháči začnou střílet i nás.Jednou je omrzí zabíjet jen zvířata.

janejaneja ( 27. července 2015 15:35 )

Zbohatlický blbci, kteří neví roupama, co s penězma- byli, jsou a budou !!

ivoadler ( 27. července 2015 15:25 )

Nebylo by špatný některý starý samce odstřelit i v Česku. Ovšem bez stažení kůže a uříznutí hlavy. Musíme se chovat humánně.

kapturek ( 27. července 2015 15:15 )

 zabit ty parchanty by nemelo ucinek, tem strazcum co se nechali uplatit bych usekl obe ruce a tomu spanelovi ruce i nohy , at trpi do konce zivota

Zobrazit celou diskusi