Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Mexiku pátrali po studentech: Místo nich našli hrob 129 lidí

V Mexiku objevili tajný hrob. (Ilustrační foto)
V Mexiku objevili tajný hrob. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
27. července 2015
07:02

Při pátrání po 43 zmizelých studentech mexická policie za posledních deset měsíců objevila ve státě Guerrero nejméně 60 tajných hrobů a v nich 129 těl. Oznámil to úřad mexického generálního prokurátora. Žádné z ostatků ale nepatří studentům z města Iguala, kteří zmizeli loni 26. září a nejspíš byli zavražděni.

Skandál kolem tohoto případu vyvolal v zemi pobouření a hněv se kvůli neúčinnému boji s drogovými kartely obrátil i proti ozbrojeným silám. Za zločinem stál již zatčený starosta města Iguala José Luis Abarca, který se nepohodlných studentů chtěl zbavit. Podle vyšetřovatelů mladíky zadržela tamní zkorumpovaná policie a předala je zločineckému gangu. Jeho členové je pak povraždili, jejich těla spálili a ostatky zahrabali.

Ze 129 nalezených ostatků v hrobech patřilo 112 mužům a 20 ženám, u zbylých to nebylo možné zjistit. Podle informací z poloviny července se zatím podařilo identifikovat jen 16 z nich.

Mexiko má s mizením lidí vážný problém, podle posledních údajů je v zemi nezvěstných údajně více než 20.000 osob. Mnoho z nich zmizelo právě i ve státě Guerrero, který patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi