Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci ve vesmíru objevili dvojče planety Země. Rok tam trvá 385 dní

Planeta Země z pohledu mezinárodní kosmické stanice ISS
Planeta Země z pohledu mezinárodní kosmické stanice ISS  (Autor: ISS Expedice 7, EOL, NASA)
Autor: ČTK, kal - 
23. července 2015
19:45

Astronomové s pomocí Keplerova teleskopu našli první exoplanetu, která je srovnatelná se Zemí velikostí i vzdáleností od svého slunce. Oznámili to ve čtvrtek na tiskové konferenci na mysu Canaveral na Floridě zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Exoplaneta, jejíž objev označila NASA za milník na cestě k hledání mimozemského života, je od Země daleko 1400 světelných let.

Za exoplanety astronomové označují planety nalezené mimo naši sluneční soustavu, z nichž některé mohou být podobné Zemi. Počet vědecky potvrzených exoplanet je nyní 1030. Podle dnešního prohlášení nalezla NASA jedenáct nových, z nichž planeta označená Kepler-452b se zřejmě podobá naší planetě nejvíc.

Podle vědeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je tato exoplaneta zatím nejmenší, jaká byla objevena. Její průměr je asi o 60 procent větší než průměr Země, váhu ani složení vědci neznají. Kolem své hvězdy planeta obíhá v cyklu dlouhém 385 dnů, což je jen o pět procent víc než v případě Země.

NASA: Jsme blízko k nalezení Země 2.0

Od své hvězdy je Kepler-452b o pět procent dál, než je Země od Slunce. Hvězda nově objevené exoplanety má stáří šest miliard let, je tedy o 1,5 miliard let starší než Slunce. Má stejnou teplotu, je o pětinu jasnější a o desetinu větší.

„Dvacet let poté, co byla prokázána existence exoplanet, objevil Kepler planetu a hvězdu, které zatím nejvíc připomínají Zemi a Slunce. Tento vzrušující objev nás o další krok přiblížil k nalezení Země 2.0,“ prohlásil na tiskové konferenci Grunsfeld.

ruudazvostravy ( 24. července 2015 00:37 )

Jó,a prej tam ÚSÁčy chtěj viskoušet tu novou atombombu,a dybi to zabralo,tak bi je tam začly eksportovat f dárkovím vobalu.

ruudazvostravy ( 23. července 2015 23:47 )

 No kchůrva,vona ta nová zemjegula je vječý a tím pádem je na ní ouplně fšecko vječý.Třeba to bude zajýmat hlavně dámi,páncká populace tam má čů*ráki vot padesáti čýsel vejš a každej pr*dcá jako Heródes.

horak47 ( 23. července 2015 20:14 )

Nyní se jen setkat a doufat že Mimoz. nebudou jako Amíci při osídlování Ameriky.

Zobrazit celou diskusi