Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fotopast zachytila třínohého medvěda! Běhá na Slovensku v národním parku

Fotopast na Slovensku zachytila třínohého medvěda.
Fotopast na Slovensku zachytila třínohého medvěda.  (Autor: Youtube.cz/Fatranský spolek/NP Malá Fatra)
Autor: simao - 
23. července 2015
12:09

Medvídě hrdinu zachytila fotopast na Slovensku a jde o pozoruhodný záběr. Třínohý medvěd je totiž skutečně rarita. Vypadá přitom, že se se svým hendikepem naučil přežít.

Medvědi nevědí, že turisti nemaj zbraně, zpívá Ivan Mládek. Turisté sice zbraně povětšinou skutečně nemají, správa národního parku a její dobrovolní pomocníci však ano. A jak důmyslně schované! Jde třeba o fotopast, která v Malé Fatře na Slovensku zachytila pobíhajícího medvěda.

Chlupáčovi však něco chybí. Nemá jednu nohu. I na třech si však počíná obratně. Video na YouTube zveřejnil Michal Kalaš z Fatranského spolku, který jej na webu terchova.info okomentoval slovy: „Pokud je u tohoto medvíděte rána zahojená, je pravděpodobné, že může přežít i s takovým hendikepem.“

Dle odhadů Fatranského spolku jde přitom o zhruba tříletého medvěda. Zároveň lze těžko usuzovat, proč přišel o podstatnou část pravé končetiny. Záběry byly fotopastí Ľubomíra Hrdého pořízeny 27. června.

Třínohý medvěd je přitom na Slovensku atrakcí. Na výstavě v Bánské Bystrici ukazovali před několika málo lety kostru třínohé medvědice, která žila v Malé Fatře před 45 tisíci lety. Také ona neměla pravou končetinu. „O část pravé přední končetiny ji zřejmě připravil jiný medvěd. Navzdory tomu se jí podařilo přežít další 2 až 3 roky, o čemž svědčí opotřebování kosti, kterou po amputaci používala na chůzi,“ komentoval na Čas.sk nález paleontolog Csaba Tóth.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venca80 ( 23. července 2015 13:46 )

No tak ještě, že není tříruký...

zlymikes ( 23. července 2015 13:36 )

Moje kočička je sice menší než tento medvídek, ale také jí už 3 roky chybí pravá přední nožička. Tu jí ukousl zlý pes v sousedství a ona se půl dne plazila domů s vůlí žít.Zvykla si, dříve nás bavila skopičinami, dnes už více polehává,ale někdy jí vezme amok a blbne,zejména když vidí nějakou krabici do které se snaží vlézt. A někdy stačí otevřený šuplík psacího stolu.

evita5555 ( 23. července 2015 13:16 )

Chudák statočný medvedík.

eseteset ( 23. července 2015 12:57 )

Tak těžké si představit, jak o nohu přišel rozhodně není. Vypadá to , že kromě fotopastí kladou i jiné pasti, a to železa na medvědy... pokud se mu to stalo jako mláděti, tak mu taková past nohu ucvakne raz dva. Hnus, co lidi všechno neudělají.

Zobrazit celou diskusi