Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Jihoafrické republice vrcholí soud s Krejčířem: Ten stále věří, že vyhraje

V Jihoafrické republice vrcholí soud s Krejčířem: Ten stále věří, že vyhraje
 (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
21. července 2015
20:46

U jihoafrického soudu dnes pokračovalo projednávání případu českého podnikatele Radovana Krejčíře, který je spolu s několika údajnými komplici obviněn z pokusu o vraždu, z únosu a pašování drog. Podle jihoafrického zpravodajského webu eNCA Čech vidí optimisticky šanci, že bude všech obvinění zproštěn. Závěrečné argumenty mají před soudem zaznít ve středu.

Krejčířův obhájce dnes uvedl, že obžaloba nedokázala předložit konkrétní důkazy o vině jeho klienta, který proto musí být zproštěn viny ve všech bodech obžaloby.

„Po dvaceti měsících za mřížemi Krejčíř zjevně cítí úlevu, že alespoň jeden z jeho mnoha případů, kterým čelí, se zdá být u konce,“ uvedl web eNCA.

Podle obžaloby se Čech podílel na únosu a mučení bratra svého drogového kurýra, který zmizel i se zásilkou pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (přibližně 44 milionů Kč).

Krejčíř byl zatčen loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Žádná z jeho dosavadních žádostí o propuštění na kauci nebyla u soudu úspěšná.

Kromě podnikatele se před soudem zodpovídá jeho spolupracovník Desai Lupondo a tři bývalí policisté Jeff Nthroane, Samuel Maruping a Jan Mofokeng, ti ale už byli propuštěni na kauci.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi