Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi, které unesli v Libanonu: Měli natáčet 3 km od ISIS!

Autor: ljš - 
21. července 2015
18:11

Chtěli se proslavit velkou reportáží. Dvojice novinářů z jindřichohradecké regionální televize přijala nabídku odcestovat spolu s Janem Š., advokátem v Česku vězněného obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, a dalšími dvěma muži do Libanonu. Ukázalo se, že natáčet měli velmi blízko fanatikům z ISIS.

Jedním z úkolů, které v Libanonu kameraman Pavel K. a ředitel televize Miroslav D. měli, bylo natočení dokumentu o Fajádově rodině. Podle Mladé fronty Dnes tam za tímto účelem vycestovali už na přelomu května a června. Pobyt jim byl ale zkrácen, a tak vysněnou reportáž o uprchlících, kterou se chtěli proslavit, přijeli natočit až nyní.

Na kamerách, které po jejich zmizení zůstaly v autě, skutečně jsou zaznamenány dva rozhovory z prostředí uprchlických táborů. Týkají se bojů v oblasti severolibanonského Arsálu u syrské hranice a také života syrských uprchlíků v Libanonu. Při jednom z rozhovorů je dokonce zachycen šéf místní správy města Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz.

Že měli novináři v plánu vyrazit do nebezpečné oblasti, potvrzuje i kamarád Pavla K., který s ním o plánované cestě mluvil. „Říkal, že jedou do vesnice, která je asi tři kilometry od syrských hranic. Na území Islámského státu je to tedy jen co by kamenem dohodil,“ řekl Deníku.

V souvislosti s natáčením se vynořily i spekulace, že skupina zmizela proto, že filmaři zaznamenali něco, co neměli, například výcvikový tábor ISIS nebo něco podobného. Vyvstává pak ale otázka, proč by v takovém případě únosci nechali veškeré vybavení ve voze. Svědčí proti tomu i to, že byla zajatá celá skupina Čechů. Advokát Jan Š. měl přitom v Libanonu jen informovat Fajádovu rodinu o vývoji případu a také sbírat další důkazy na jeho podporu. Natáčení reportáží o uprchlících se zřejmě vůbec účastnit neměl. Vše tak nahrává spíše tomu, že únos souvisí právě s osobou jeho klienta, obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

zarazenyprd ( 21. července 2015 23:01 )

Únos?

gabreta ( 21. července 2015 21:36 )

Tak teď jsou ISIS úplně nejblíž, jak to jde!!

jerry ( 21. července 2015 21:29 )

Chtěli se opičit po Klicperové se Štukovou a nedošlo jim, že nemají stejné platidlo, jako ony.

francjosef ( 21. července 2015 20:55 )

Mají co chtěli.Doufám,že to jsou lidi,kteří přemýšlí,ale asi přehnali honbu za pěnězy a dopadlo to,jak to dopadlo.Samozřejmě souhlasím,když vše dobře dopadne,aby to zaplatili,tí si to budou pamatovat.

angrybear ( 21. července 2015 20:00 )

Bylo nás pět...

Zobrazit celou diskusi