Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dovolenkový ráj Čechů v plamenech: Chorvatská letoviska ohrožují požáry!

Autor: lm, ČTK - 
21. července 2015
16:56

Do Chorvatska letos v létě míří tisíce Čechů. Počasí v posledních dnech turistům skutečně přeje. Dovolenkový ráj se ale kvůli vysokým teplotám potýká s rozsáhlými požáry. A to i v okolí letovisek!

Požáry zasáhly poloostrov Pelješac a oblíbený ostrov Korčula. Několik oblastí muselo být kvůli rychle se šířícím požárům evakuováno. Hasičům komplikuje práci silný vítr, který oheň nese směrem k obydleným oblastem. S ničivými plameny bojují stovky mužů. Škody jsou obrovské. Popelem lehly olivové háje, vinice, auta, borovicové lesy, hospodářská stavení a uhořelo i mnoho kusů dobytka. Zatím ale naštěstí nejsou hlášeny žádné oběti z řad obyvatel či turistů.

Požár na Pelješaci vypukl v pondělí kolem 23:00 SELČ a dnes kolem třetí hodiny ráno se podle státní televize HRT nebezpečně přiblížil k Trsteniku, který byl proto evakuován. Do hašení plamenů se ráno zapojily čtyři letouny a helikoptéra. I když odpoledne už nikde nebyl zaznamenán otevřený oheň, celou oblast halil hustý kouř.

HRT uvedla, že požár, jehož linie se vinou silného větru roztáhla až na dva kilometry, způsobil velké škody. Kvůli poškození dálkového vedení nemá část Pelješace elektrický proud. K úhoně ale naštěstí nepřišly žádné obytné domy a nikdo nebyl zraněn.

Na ostrově Korčula v sobotu odpoledne vzplanul 500hektarový borový les. S ohněm tu nyní bojuje 15 hasičských jednotek, kterým pomáhá i jeden hasicí letoun. Nejvíce ohrožena je osada Brna, v jejíž blízkosti hoří olivové háje a vinice. Místní úřady požádaly o pomoc armádu.

Jste na dovolené v Chorvatsku a stali jste se svědky ničivých požárů? Bojíte se, že se oheň dostane až k vám? Máte fotografie požáru? Napište nám na tip@blesk.cz!

mandat ( 22. července 2015 21:40 )

U clanku s utecenci neni diskuze, jako proc ? Ty hry na city, ze je zoufalstvi v uprchlickych taborech,koho to ma zajimat? Kdo jim poradil,aby tam nalezli ? Dneska u nas ukazovali utecence na Bslkane,jsou mezi nima cikani z Kosova, snazi se tvrdit, ze jsou ze Syrie,aby dostali status politickeho azylanta.Nemecko uz vzalo 60 000 a vsechno to jsou cigosi.Politici tvrdi, ze se zapoji a budou pracovat,tak tomu muze verit jedine blbec.V nedeli dorazilo dalsich 1 000 lidi z Afriky,protom nam bylo oznameno, ze uz nebudou nove brat a ze znici lode tem paserakum,co prevazi lidi za penize a jak je videt,ksefty s prevozem kvetou dal.Proc musime podporovat tuhle cenotu a proc to nekdo nezastavi.Kazdy druhy den prijede novych 1 000 lidi a kolik jich bude do konce leta ? a kdo je bude zivit? a dela si nekdo take trochu starosti co s nima,az se namnozi a bude jich vic, nez Evropanu ? Maji nemoci,parazity,ohrozuji nas i bezpecnost,ale to nikoho z politiku v EU nezajima,jen se diktuje,kam se rozdeli utecenci a kolik tisic si musi kazda zeme EU vzit.Za nasledky a budoucnost se nikdo nezajima a ani nebere zodpovednost.Vcera se v Nemecku zrusili soc. davky pro mlade rodiny s detmi.Je to jena miliarda za rok.Udajne nejsou penize a pro utecence se uvolnilo 8,5 miliard EU za 20 minut a bez problemu.Do Recka se cpe horem a dolem.Nemecko chce pomahat utecencum na ukor svych lidi.To nedopadne dobre.A chci videt,jak budou resit finance v Cechach a na Slovensku.

malymysak ( 22. července 2015 06:45 )

její mámu našťouch cikán a babička jí nakecala že to byl egypťan, jak prosté milý Watsone

lotyl ( 22. července 2015 01:00 )

Nevim odkud mate info, ale Peljesac stale hori. A bude to asi vetsi, protoze ten pas oranzove zare na obzoru je v celku dost dlouhy, i kdyz to mame pres more. Zrovna pred hodkou jsme koukali na plazi. Chudaci nezavidim jim.

tleskapoud ( 21. července 2015 21:41 )

Já tam pojedu určitě, požáry mně nevadí. Já mám své paštiky, na cestu řízky, co by mně mohlo scházet? Jen mi tam vadí Chorvati, neochotní, za všechno chtějí zaplatit, drzí a vlezlí...

bb88 ( 21. července 2015 21:40 )

Já tě tipuji na Varnemunde. nebo Usedom.Nebo Sopoty ?

Zobrazit celou diskusi