Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řekové vzali banky útokem. Za týden jim ale vydají jen 420 eur

Autor: so, ČTK - 
21. července 2015
06:20

Po třech týdnech odemkly své mříže řecké banky. A po bankovkách hladovící Řekové je ihned vzali útokem! Ze svých účtů si ale každý smí vybrat pouze 420 eur za týden.

Dlouhé fronty se tvořily před bankami během celé nedělní noci, ráno bankéři začali vydávat čekatelům pořadníkové lístečky. Přišli hlavně ti, kteří nemají platební karty, a nemohli tak stahovat po částech své úspory z bankomatů.

Starší lidé přicházeli uhradit účty za plyn, vodu, elektřinu či telefon. „Minulý týden to vůbec nešlo,“ lomila rukama důchodkyně Maria Papadopulusová (62). „Pro nás starší je tohle všechno velice vyčerpávající…“

Plný přístup k úsporám Řekové beztak nemají. Mohou si sice jednorázově vybrat až 420 eur (11 360 Kč), s tím si ovšem musejí vystačit po celý týden. Důchodcům pak musí stačit dokonce jen 300 eur (8115 Kč)! „Věříme, že tohle je krok k návratu k normálnímu stavu,“ uvedla šéfka bankovní asociace Luka Katseliová. Z restrikcí, jež přetrvávají, jmenujme zákaz převodů peněz do zahraničí, zákaz vybírat v zahraničí z karet a zákaz zakládat i rušit spořicí a termínované účty.

Řecko podražilo. Kvůli vyšší DPH

Už počtvrté v průběhu posledních 10 let zvedlo Řecko daň z přidané hodnoty, nyní skokově o celých 10 %! Od včerejška platí 23procentní DPH, v důsledku čehož se očekává zásadní zdražení spotřebního zboží a služeb. A to způsobí mj. i citelné zdražení zájezdů do Řecka, a to o 5–10 procent. Zvýšená DPH má podle odhadů vyztužit státní rozpočet Řecka letos o 21,5, a napřesrok dokonce o 65 miliard korun!

CO ZDRAŽUJE: hovězí maso, veškeré zpracované maso (vč. souvlaki, gyrosu atd.), živé ryby, plody moře, káva, čaj, koření, cukr, rýže, mouka, mléčné produkty, zmrzlina, občerstvení, drogerie, veřejná doprava, taxi.

CO ZŮSTÁVÁ: energie, voda, mléko, obilí, syrové maso (vyjma hovězího), čerstvé a mražené ryby, ovoce, zelenina, ubytování, léky, knihy, vstupné do divadel.

Řekové splatili 6 miliard eur

Řecko přitom v pondělí udělalo to, v co řada škarohlídů nevěřila – poslalo celkem 6,25 miliardy eur (téměř 170 miliard Kč) k úhradě dluhů u Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Instituce potvrdily, že Atény očekávané splátky skutečně uhradily. „Řecko tak už nemá u MMF žádné nedoplatky,“ uvedl mluvčí MMF Gerry Rice.

Uzavřený zůstává řecký akciový trh. Mluvčí Evropské komise pak v Bruselu oznámila, že Řecko již má přístup k tříměsíční překlenovací půjčce v celkovém objemu 7,16 miliardy eur (přes 193 miliard Kč) ze staršího celounijního záchranného fondu (Evropský finanční stabilizační mechanismus, EFSM).

Zobrazit celou diskusi