Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velitele ISIS vedli nahého po ulici ve stylu Hry o trůny. Pak ho oběsili

Teroristu z ISIS al-Anbariho prý vedli v Libyi stejným pochodem hanby, jaký si prožila Cersei Lannister ve Hře o trůny.
Teroristu z ISIS al-Anbariho prý vedli v Libyi stejným pochodem hanby, jaký si prožila Cersei Lannister ve Hře o trůny.  (Autor: Profimedia.cz, Twitter)
Autor: simao - 
20. července 2015
20:50

Chytili velitele ISIS, nahého ho nechali jít v libyjských ulicích, zatímco na chodnících křičeli a nadávali místní. Padouch al-Anbari si musel projít stejnou uličku hanby jako postava ze seriálu Hra o trůny Cersei Lannister. S tím rozdílem, že na závěr své cesty skončil na šibenici.

V Libyi, kde unesli Čecha Pavla H., bojují islámští radikálové mezi sebou – místní islamisté ve městě Derna se střetli s džihádisty z Islámského státu, kteří chtějí dál rozšiřovat své území. Podle zdrojů amerického webu The Daily Beast skončil v zajetí radikálů velitel libyjské frakce ISIS Abu Nabil al-Anbari.

Svlékli ho a vypravili městem Derna na pochod hanby. Stejný, jako ve Hře o trůny absolvovala kvůli svému veřejnému pokání nevěrná smilnice Cersei Lannister v prozatím poslední odvysílané, páté řadě oblíbeného seriálu z produkce HBO. 

Zatímco teroristé ISIS točí v Sýrii a Iráku své popravy stylem nápadně připomínajícím západní filmařinu, Libyjci jako by se podle britského Daily Mailu nechali inspirovat seriálem, který má miliony fanoušků po celém světě. Na al-Anbariho, který tak měl veřejným zostuzením „odčinit své hříchy“, také lidé křičeli a házeli odpadky. Alespoň tak to popsaly Daily Beastu dva zdroje přímo z Libye. 

Právě terorista al-Anbari byl přitom vyslán Islámským státem do Libye, aby tam založil odnož ISIS a upevnil její pozice. Jenže při bojích o strategicky významnou Dernu padl do zajetí a po pochodu hanby byl veřejně popraven.

Mělo přitom jít o demonstraci síly, ovšem tentokrát nikoli k Západu, ale směrem k ISIS – a především o odrazení místních teroristů od přidání se k Islámskému státu. Libyjské pobřeží by radikálové z ISIS ovládli tuze rádi. Právě odtud je možné se vydat do vod Středozemního moře a mířit s expanzí dál do Evropy. 

Mezi islamisty v libyjské Derně a stoupenci Islámského státu docházelo ke střetům již v průběhu června. ISIS dokonce zabil Nasira al-Akira, jednoho z čelních představitelů islamistické milice v Derně. Rada mudžahedínů z Derny poté vyhlásila svatou válku Islámskému státu a nyní skutečně došlo na krvavou a potupnou odplatu. Přesto bojovníci se zlověstnými černými vlajkami Islámského státu dál v rozvrácené Libyi se slabou centrální vládou v Tripolisu dál posilují. A panují obavy libyjských milic, napojených často na al-Káidu, že v této rozvrácené zemi pevně zakoření.

jiri.k ( 4. srpna 2015 10:34 )

Hmm, ale dobrý, no, jeden sice málo, ale každý zneškodněný fanatický třepač hlavou pětkrát denně o zem a vyznavač toho jejich majnkampfu nazývaném korán, je pozitivní zpráva.

illyria ( 21. července 2015 00:53 )

"nevěrná smilnice Cercei Lannister" smilstvo je "pohlavní styk mezi dvěma souhlasícími jedinci stojícími mimo vzájemné manželství" takže to "nevěrná" je tam už úplně zbytečné a ona dotyčná (asi lépe titulovat jako královna matka ) se jmenuje Cersei. Ulička hanby, to by se mohlo zavést i u nás, třeba ve Sněmovní ulici .-)

dumik ( 20. července 2015 21:43 )

 tak to je vprostřed šílenců pro běžné Libyjce o dost jiný život, než za zlosyna Kaddáfího, který jim dával neúročené a mnohdy nevratné půjčky na bydlení a vysokoškolské studium... zdalipak jsou teď spokojenější a zdalipak vědí, komu mohou za tu senzační změnu poděkovat

faktum ( 20. července 2015 21:41 )

 Nikdy nevěřte ničemu co nevidíte vlastníma očima. V naší zemi a této mediální masáži to platí dvojnásobně.

tymitaky ( 20. července 2015 21:25 )

No, to se teď budou příslušnic ISIS mazlit s každým zajatcem a civilním obyvatelstvem.

Zobrazit celou diskusi