Ashyův případ vyvolal loni v létě velkou pozornost. Britští lékaři zjistili, že hoch trpí nádorovým onemocněním mozku, a několikrát ho operovali. Když invazivní zákroky nepomohly, naordinovali chlapci radioterapii a chemoterapii. Rodičům se to ale nelíbilo, protože chtěli, aby jejich syn podstoupil šetrnější protonovou léčbu. Brett a Naghemeh Kingovi se proto rozhodli chlapce unést z nemocnice a přes Španělsko s ním pláchnout do Česka, v němž měl léčbu podstoupit. I když je nejdříve zatkli a chovali se k nim jako ke kriminálníkům, později je kvůli nátlaku veřejnosti a politiků propustili a Ashya nakonec absolvoval léčbu v pražském protonovém centru. Úspěšně! „Na posledních snímcích Ashyova mozku nebyly ‚žádné stopy‘ po nádoru,“ prohlásil před časem otec Brett King.

Až nyní ale vyšla oficiální zpráva úřadu pro péči o děti, která nadšení rodičů a veřejnosti nesdílí a nebere si servítky. Podle ní bylo chování rodičů nezodpovědné a bezohledné. S lékaři prý už během léčby nespolupracovali a tím, že ho unesli, Ashyu vystavili smrtelnému nebezpečí. Pokud by se totiž chlapci během únosu ucpala vyživovací sonda, zcela jistě by zemřel, protože rodiče s ní neuměli zacházet. Navíc lékařská zpráva uvádí, že kdyby rodiče svého syna nechali podstoupit předepsanou chemoterapii, byla by jeho šance na přežití v následujících pěti letech 80–85%. Ale kvůli tomu, že chemoterapii nepodstoupil, klesla na 50 %!

„Obávám se, že rodiče ani netuší, že jeho šance na přežití klesla. Možná teď rakovinu nemá, ale při pohledu do budoucnosti má jen padesátiprocentní šanci, že to tak zůstane, v porovnání s osmdesátiprocentní, kdyby podstoupil chemoterapii,“ uvedl nekompromisně profesor Richard Grundy, šéf oddělení dětské onkologie z nemocnice v Nottinghamu. „Je docela dobře možné, že i když došlo ke zpoždění, chemoterapie by mu ještě mohla pomoci. Doporučil bych jim, aby to ještě zvážili,“ dodal.

Rodiče jsou zprávou zklamaní, protože prý ani neměli možnost se k ní vyjádřit. Ve zprávě podle nich úplně chybí, že zdravotní stav chlapce konzultovali s předním evropským expertem na onkologii a dalšími zdravotními specialisty.

Navíc zpráva na rodiče útočí kvůli jejich víře. „Rádi bychom znovu uvedli, že žádné rozhodnutí ohledně léčby pro Ashyu nebylo založeno na naší víře jako svědků Jehovových. Zpráva se o tom sice zmiňuje, ale Ashya není svědek Jehovův a ani nebude, pokud se sám nerozhodne být pokřtěn, a to jsme uvedli už i v nemocnici,“ řekl britskému deníku Telegraph táta chlapce.

Fotogalerie
12 fotografií