Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo: Od Armstrongových slov uplynulo už 46 let

Autor: rc - 
20. července 2015
06:20

Nejslavnější vesmírná mise v dějinách lidstva. Od přistání Apolla 11 na Měsíci uběhlo už neuvěřitelných 46 let.

„Je to malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo!“ Od slov Neila Armstronga uplynulo už 46 let. Tehdy skupina odvážlivců nasedla do rakety Apollo 11 a z Mys Canaveralu odletěla na Měsíc.

Posádku vesmírné lodi tvořil Neil Armstrong, Michael Collins a Buzz Aldrin. Hlavními cíli mise, které vytyčil prezident J. F. Kennedy v roce 1961, bylo doletět na Měsíc, umístit na něm kameru a přivézt vzorky.

Přání Kennedyho se splnilo až o osm let později, kdy tříčlenná posádka dosedla na povrch Měsíce a celé dvě hodiny se procházela po jeho povrchu.

Celý svět bedlivě sledoval velkolepý start vesmírné expedice. Ten se uskutečnil 16. července 1969 a všichni s netrpělivostí čekali, až tři vyvolení doletí k cíli. Svět si mohl oddychnout až 20. července, kdy všechny rozhlasové stanice hlásily, že se trojice mužů chystá přistát na Měsíci.

Země se rázem přestěhovala k televizním obrazovkám a rádiovým reproduktorům. Tři vyvolení s americkou vlajkou po desítkách hodin letu vystoupili z lodi a jako první na světě ucítili povrch vesmírného tělesa.

Astronauti se z vesmírného dobrodružství vrátili 24. července. Přistáli pomocí přistávacího modulu do Tichého oceánu kousek od ostrova Wake. Na pomoc jim přiletěl vrtulník a na palubu jim pomohli čtyři potápěči v ochranných oblecích.

Členům posádky podali tytéž obleky a pak je pustili na palubu. Trojice astronautů byla do 11. srpna v karanténě, kvůli strachu ze zanesení mimozemského života na Zemi.

I když vesmírná expedice dopadla dobře a astronauti se v pořádku vrátili, pár zasvěcenců do expedice mělo připravený nouzový plán, jak postupovat, pokud by mise dopadla špatně.

Obávali se, že se během expedice porouchají motory lodi. Dokonce tehdejší prezident Nixon, který převzal úřad po Kennedym, měl připravený smuteční projev.

„Osud tomu chtěl, že muži, kteří vylétli k Měsíci, aby jej v míru prozkoumali, na jeho povrchu v míru spočinou,“ tak začínal projev prezidenta Nixona, který zveřejnil server technet.idnes.cz

xyht ( 20. července 2015 11:36 )

allenovy pásy by mohly vyprávět ....proč z nás chtějí opět dělat opice?nebyl lepší havlovo život opilce?

ejvm1712 ( 20. července 2015 10:10 )

Možná,že tam vůbec nebyli. Pokud ano dnes je to většině lidí stejně jedno. Co tam vlastně hledali a co tam našli? Velký exrkement!

sandokan500 ( 20. července 2015 09:00 )

Pristani na mesici byl velky podvod.

tgbg ( 20. července 2015 08:19 )

Názorný příklad jak obrovský náskok mají USA před zemí, kde zítra znamená již včera. Rusko zase vede ve fašizmu a zakládání válek po celém světě.

Zobrazit celou diskusi