Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vítězství islamistů? Charlie Hebdo po redakčním masakru už nebude kreslit Mohameda

Autor: mb - 
17. července 2015
12:08

Satiričtí Francouzi nebudou kreslit už žádné karikatury proroka Mohameda! Tvrdí to karikaturista a nynější šéf týdeníku Charlie Hebdo Laurent „Riss“ Sourisseau (48). Sám přežil masakr ze 7. ledna 2015, kdy islamisté vystříleli jeho redakci kvůli tomu, že prý satirický týdeník urážel muslimy. Při útoku tehdy zahynulo 12 lidí.

„Svůj úkol jsme splnili. Obhájili jsme právo na karikaturu a stále se domníváme, že máme právo kritizovat náboženství,“ prohlásil Sourisseau pro německý týdeník Stern.

Kapitulace?

V rozhovoru si novinář navíc dal pozor, aby přímo nekritizoval muslimy: „Víte, chyby, které lidé nalézají v islámu, můžete najít i v ostatních náboženstvích.“ Zlí jazykové tak tvrdí, že Sourisseau má jednoduše strach a přidal se tak ke svému kolegovi Renaldu Luzierovi (43), který už v dubnu prohlásil, že nebude kreslit karikatury Mohameda, protože ho „nezajímají“.

„Už mě to unavuje. Nehodlám strávit svůj život kreslením jeho (Mohamedových, pozn. red.) karikatur,“ tvrdil tehdy Luzier.

Šéf s průstřelem ramene

Pokud se nynější šéf Charlie Hebdo opravdu bojí, nikdo mu to nemůže mít za zlé. Na rozdíl od svého kolegy Luziera byl v době masakru na místě, ale vyvázl „jen“ s průstřelem ramene. „Když to skončilo, neozval se žádný zvuk. Žádné nářky, žádný křik… Pochopil jsem, že většina lidí je mrtvá,“ popsal děsivý zážitek Laurent Sourisseau.

Jatka v týdeníku, která si vyžádala 12 mrtvých a 11 zraněných, měli na svědomí fanatičtí islamisté, bratři Said a Cherif Kouachi. Policie je dopadla až 9. ledna, kdy se džihádisté zabarikádovali v jedné z budov průmyslové zóny v městečku Dammartin-en-Goële. Když ten den odpoledne vyběhli islamisté z budovy, v přestřelce s policií zahynuli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi