Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Fakt stojí Řecko za rozpad celé EU?

Fakt stojí Řecko za rozpad celé EU?
Fakt stojí Řecko za rozpad celé EU?  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
15. července 2015
18:42

Evropská komise (EK), jejíž polský šéf Donald Tusk udržel v pondělí nad ránem německou kancléřku i řeckého premiéra v jedné místnosti, aby se shodli na záchraně Řecka, již nikdo nechce, evidentně pokračuje v rozkládání celé EU. I přes odpor českého ministra financí Andreje Babiše a jeho britského kolegy totiž v úterý doporučila, aby za nerealistický úvěr Řecku ručily všechny členské země EU – tedy i my.

Nejde samozřejmě o peníze, tedy jejich absolutní výši: Česko za úvěr Řecku v rámci fondu EFSM, který měl skončit v roce 2013 (jak víme, žádný fond EU nikdy nekončí), ručí pouhými čtyřmi miliardami korun. To jsou peníze, které v českém rozpočtu každoročně zmizí, aniž byste si jich všimli. Podobně u nás stojí třeba část dálnice, po které pak musíme jezdit padesátkou.

Jde však o princip. EU se evidentně rozhodla obětovat kvůli bezvýznamnému Řecku celou mnohem významnější unii, takže balkánský stát se všemi balkánskými atributy nakonec zachraňuje způsobem, který nikdo, včetně Řeků, nechce. V podstatě totiž nejde o nic jiného než pošlapání demokracie i národní suverenity: záchranou z rukou EU Řecko přišlo i o poslední známky suverénního státu, zatímco jeho největší věřitel Německo obětovalo vůli většiny Němců.

A stejně tak naštvala ranní pondělní dohoda i ostatní země. Jak dlouho chtějí tohle v Bruselu kamuflovat? Podle mě určitě přišel další nejvyšší čas odvést pozornost žádostí o zvýšení vlastních platů, protože jinak… K eurozóně se teď přidala i nikým nezvolená a zcela úřednická EK s tím, že Řekům půjčí (rozuměj: dá) peníze z EFSM, a to i přes odpor Česka nebo Británie.

Ta je, jak známo, jednou nohou na odchodu z EU a Brusel jí teď ochotně pomáhá i s druhou. Jestli totiž v EU voličům něco skutečně nejvíc vadí, pak tzv. demokratický deficit: tedy že o nás rozhodují námi přeplacení byrokrati, které téměř neznáme. Nebo které jsme sami radši poslali do Bruselu, protože jsme si bláhově mysleli, že tam se jejich práce spíš ztratí… Teď vidíme, že jsme se znovu spletli.

 

eliska963852 ( 15. července 2015 19:14 )

Nevím, jestli stojí Řecko za rozpad EU, ale je mi jasné, že pan Holec je Babišův novinářský poskok.

Zobrazit celou diskusi