Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR vzkázala Americe: Že vyrábíme antrax? Vezměte pitomé ministry a všichni hned přijeďte

Kim Čong-un na návštěvě továrny
Kim Čong-un na návštěvě továrny  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, bru - 
15. července 2015
15:34

Všechny členy Sněmovny reprezentantů a Senátu pozvala Severní Korea do své laboratoře v Pchjongjangu. Chce jim dokázat, že nevyrábí antrax. Americká zbrojní expertka se ale domnívá, že na sněť slezinnou má KLDR velkou továrnu. Hromadná pozvánka pro americké zákonodárce tak působí trochu podivně... Jen aby se z výletu všichni ve zdraví vrátili.

 

Severní Korea pozvala vládu amerického prezidenta Baracka Obamy a celý Kongres k návštěvě biotechnologické továrny v Pchjongjangu, aby se na vlastní oči přesvědčili, že se tu nevyrábějí smrtící biologické zbraně včetně sněti slezinné – antraxu. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times.

Vláda severokorejského vůdce Kim Čong-una tím reagovala na zprávu americké nezávislé zbrojní expertky, podle níž pchjongjangský biotechnologický institut slouží jako „továrna k výrobě dávek antraxu v množství použitelném pro armádu“.

„Tisíc párů uší se nevyrovná dvěma očím,“ citovaly severokorejské sdělovací prostředky mluvčího národní obranné komise KLDR. „Přijeďte sem – hned a se všemi 535 členy Sněmovny reprezentantů a Senátu, stejně jako se svými pitomými ministry a jejich náměstky, kteří mohou ochraptět, jak ječí po nových sankcích.“

Minulý týden uvedla Melissa Hanhamová z Montereyského ústavu pro mezinárodní studie, že biotechnologický institut v Pchjongjangu slouží k dvojímu účelu – a může tedy produkovat smrtící chemikálie. K tomuto závěru dospěla po prostudování fotografií pořízených při nedávné návštěvě Kim Čong-una v institutu.

„Zařízení na výrobu biologických zbraní je velmi těžké odhalit a sledovat, právě kvůli jejich dvojímu účelu,“ dodala. „Vzhledem ke známé severokorejské historii výroby biologických zbraní je těžké vyhnout se závěru, že tento ústav má sloužit k výrobě antraxu. A pokud k němu toto zařízení není využíváno nyní, může tomu tak být už v blízké budoucnosti.“

obluda.pb ( 15. července 2015 15:43 )

A naše kompletní politická elita by jet nemohla...?

Zobrazit celou diskusi