Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tsipras: Podepsal jsem dohodu, které nevěřím! Řecké banky zůstanou zavřené

Autor: ČTK - 
14. července 2015
23:05

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizním rozhovoru velmi chabě hájil dohodu, kterou uzavřel, aby Řecko dostalo miliardy od EU. Dokumentu, na kterém se domluvili v Bruselu, prý sám nevěří. Zopakoval, že Unie dala Řecku velmi tvrdé podmínky.

Tsipras v úterním televizním rozhovoru dohodu s eurozónou na jednu stranu hájil, nebo se o to alespoň snažil. Na druhou stranu dodal, že v ni nevěří a podepsal ji kvůli tomu, aby se vyhnul katastrofě, ke které by mohlo v zadlužené zemi dojít.

Dohoda je podle Tsiprase velmi tvrdá, nicméně to byl jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Opřel se i do věřitelů, uvedl, že se prý chtěli Řecku mstít. A rovněž naznačil, že banky v zemi mohou zůstat uzavřené ještě další měsíc. „Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím,“ prohlásil Tsipras v rozhovoru s řeckou státní televizí ERT.

Jak nicméně dodal, jeho povinností je, aby byl dokument v Řecku přijat. Klíčové reformy by měl ve středu schvalovat řecký parlament, ve kterém premiér právě kvůli uzavření dohody čelí vzpouře některých poslanců ze své vládní strany. „Nebyl by to jednoduchý úkol pro nikoho... Snažil jsem se dělat, co bylo v mých silách, abych získal všechno, co jsem mohl,“ uvedl Tsipras o jednáních v Bruselu.

Řecký premiér rovněž prohlásil, že nemá v plánu rezignovat. „Neuteču před svou zodpovědností. Mám zodpovědnost zajistit, aby banky nezkrachovaly a lidé neztratili své úspory,“ dodal. Zdůraznil, že v Řecku je nyní potřeba bojovat s korupcí a daňovými úniky. Premiér má podle něj povinnost bojovat, říkat nepříjemnou pravdu a dělat těžká rozhodnutí. „Nejhorší věcí, kterou by kapitán mohl udělat, když řídí loď v bouři, by bylo opustit kormidlo,“ prohlásil.

Řecké banky zůstanou zavřené

Tsipras se podle agentury Reuters vyjádřil rovněž k řeckým bankám, které jsou již od 29. června uzavřené, a maximální denní výběr z bankomatu je povolen 60 eur (asi 1600 Kč) na jeden účet. Otevření bank závisí na schválení dohody, ke kterému by mělo dojít do měsíce,“ uvedl s tím, že dohoda musí být ratifikována všemi stranami. Banky podle něj potřebují na rekapitalizaci deset až 15 miliard eur.

Podle dnešního průzkumu agentury Kapa Research pro deník To Vima se 51,5 procent Řeků domnívá, že dohoda uzavřená s eurozónou je pozitivní. Celkem 72 procent respondentů pak uvedlo, že nebyla jiná alternativa než se s věřiteli dohodnout, 70,1 procent jich pak prohlásilo, že by parlament dohodu měl schválit. Průzkum rovněž ukázal, že 58,8 procent respondentů nahlíží pozitivně na premiéra Tsiprase, který dohodu v Bruselu dojednal.

tuba24 ( 15. července 2015 10:24 )

1. 1800 eur / mesiac pre rodinu nie je likvidacne. 2. nezamestnanost v grecku je dana ich povahou - zili na dlh a z dotacii ktore ked vyschli, tak ekonomika sla do kolien. To nie je chyba nikoho ineho nez grecka 3. naklady su nizsie ako v cesku, bol som v grecku pred par dnami, v turistickom centre kde su ceny dvihnute kvoli turistom su stale nizsie ako napriklad v Brne. Benzin stoji 1.6eura, ale na ten v grecku nikto nejazdi. Nafta stoji 1.15 eura za liter 4. Platit kartou ide bez problemov, kde prosim ta potrebujes platit tisice eur v hotovosti? 5. Znova - preco by firmy mali potrebu platit hotovostou? 6. Kto nuti Grekov poziciavat si? Nech odmietnu. Su snad nesvojpravni? Pred 20timi rokmi mali dlh 20% HDP. Teraz maju 170%. Tie prachy sa prezrali v Grecku. Takze tvoj prispevok je tendencny jak ruska fasisticka propaganda...

sores ( 15. července 2015 10:20 )

Milionkrát větší obavy mám z černých uprchlíků co táhne na Evropu.Nežli z Řecka. I to málo co u nás bude mít azyl se rozmnoží jak potkani. Proč jim Česko nedá podmínku že budou pokud u nás chtějí zůstat musí nosit normální oblečení,tedy ženské bez hábitů černých aby se jich české děti nebáli a přijmou vše české a zapomenou na muslimské!

tosto ( 15. července 2015 10:15 )

Už vidím jak posledních 14 dní stavím barák , odejde mi pračka , lednička , auto , lis na olivy ještě před měsícem se vybíralo v Řecku cca 1,6 miliard eura denně !!!!!!!!!!!

Xeen ( 15. července 2015 08:54 )

 Pitomci, kterým se zdá 60 Eur na den moc,by si měli uvědomit pár drobností. 1. Jde o maximální výběr vašich vlastních peněz nikoli na osobu ale na jeden účet. Celá řecká rodina má obvykle jeden společný. 2.Nezaměstnanost je tady po úžasném 5 letém programu naordinovanému věřiteli 40% mezi lidmi do 26 let je 80%. 3. Náklady jsou tu téměř o 50% vyšší než u nás benzin je za 45kč například. 4. Pokud třeba stavíte, pokazilo se vám auto bez kterého se nedostanete do práce, pračka, lednička - je vám prd platné, že máte na účtu peníze na nové. Z těch 60 vašich eur ušetříte na den 20 a tu náhradní ojetinu si koupíte za 2 až 3 měsíce zaměstnavatel jistě počká. 5. Stejné omezení platí i na firemní účty. Potřebujete nový lis na olivy pro své podnikání? Jenže když banky nefungují dodavatel bere jen hotovost. 6. Celá ta úžasná "podpora" je navíc velký švindl od začátku. Německo si půjčí s 0.5% úrokem a obratem je s 1.5% půjčí Řecku. To tím rovnou zaplatí část dluhů, jsou stále bez peněz a naskočí jim úrok. Peníze ani neopustí Německo. Tedy ten stát, kterému v 60 letech odpustili 90% poválečných dluhů. Jo a za tu úročenou půjčku jim ordinují další destruktivní programy. Výhled splácení je, že Řecko by mohlo poslední úroky splatit cca r. 2054. Pěkná vyhlídka pro současnou generaci která nemůže sehnat žádnou práci.

turan ( 15. července 2015 06:46 )

Celý Ficko!Doma je proti sankciam proti Rusom a v Bruseli ich podporí!Teraz je proti ďaľším peniazom Grékom,a sám povalil vládu,aby mohol hlasovať ZA,jedine Sulík z SAS bol proti a teraz sa ukazuje kto mal pravdu!

Zobrazit celou diskusi