Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Armáda USA chystá velké změny: Chce přijímat i transsexuály

Armáda USA otevře dveře transsexuálům. (ilustrační foto)
Armáda USA otevře dveře transsexuálům. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
13. července 2015
22:33

Americká armáda otevře dveře transsexuálům. Experti amerického Pentagonu dokončují plán, který by osobám se změnou pohlaví umožnil službu v amerických ozbrojených silách. Jedna z posledních sexuálně motivovaných překážek pro přijímání armádních rekrutů mohla formálně padnout už tento týden.

Plán umožnit osobám se změněným pohlavím službu v ozbrojených složkách projde po schválení půlročním testovacím obdobím, při němž budou prověřovány právní, zdravotní a administrativní aspekty rozhodnutí.

Během této doby bude sice zákaz ještě platit, ale jakýkoli pokus vyřadit z armády osoby se změněným pohlavím bude ministerstvo obrany blokovat. Ministr obrany Ashton Carter podle AP požádal své podřízené o ujištění, že plán negativně neovlivní bojovou připravenost vojsk.

Transsexuálové, tedy osoby, jejichž vnímání pohlavní identity je v protikladu s vrozeným anatomickým stavem, zatím nemají do amerických ozbrojených sil oficiálně přístup.

Podle odhadů jich ale v armádě USA působí tajně nebo i otevřeně na 15 000. Skeptiky odkazují američtí odborníci na postupné odstraňování bariér pro homosexuály, které v armádě definitivně padly v roce 2011. Proces adaptace tehdy proběhl úspěšně.

Proti liberálnímu přístupu k transsexuálům se podle AP nestavějí ani velitelé jednotlivých armádních složek. Trvají ale na tom, že je třeba řešit řadu praktických problémů včetně bydlení, lékařské péče a případného speciálního výcviku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi