Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tsipras a Merkelová chtěli z jednání odejít s krachem: Nikam nepůjdete, nakázal Tusk

Angela Merkelová a Tsipras se nemohli dohodnout. Na pokraji krachu zachránil situaci Donald Tusk. (uprostřed)
Angela Merkelová a Tsipras se nemohli dohodnout. Na pokraji krachu zachránil situaci Donald Tusk. (uprostřed)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. července 2015
20:29

Po dlouhém 17hodinovém maratonu došlo k dohodě, jenže jednání mezi Řeckem a Německem si prodělalo jednu velkou krizi. Premiér Tsipras a kancléřka Angela Merkelová byli po celonočním jednání už na cestě ke dveřím (a Řecko na cestě z eurozóny), když v tom zasáhl Donald Tusk. Nezlobte se, nikam nepůjdete, upozornil státníky.

Na dojednání dalšího záchranného programu pro předlužené Řecko, který této zemi umožní zachovat euro, má podle všeho velkou zásluhu stálý předseda Evropské rady Donald Tusk. Vyplývá to alespoň z postřehů, které ohledně rekordně dlouhého summitu v Bruselu přinesl list Financial Times.

Právě Tusk prý zabránil zástupcům Řecka a Německa, aby opustili jednací místnost. Rozhovory by pak nad ránem téměř jistě zkrachovaly. Řecký premiér Alexis Tsipras a německá kancléřka Angela Merkelová se údajně po 14 hodinách rozhovorů plných utrpení rozhodli, že už není kam dál jít. Neviděli žádný prostor pro dosažení kompromisu ani důvod, proč v jednáních pokračovat. A odchod Řecka z eurozóny, takzvaný grexit, byl naprosto reálnou možností...

Kritická fáze jednání: V šest hodin ráno

Do kritické fáze se tak rozhovory dostaly dnes kolem šesté hodiny ranní. Když už se oba lídři odebrali ke dveřím, aby jednání definitivně ukončili bez dohody, objevil se tam Tusk, který je zastavil. „Nezlobte se, ale tuto místnost teď v žádném případě neopustíte,“ řekl jim prý bývalý polský premiér. Spor se týkal návrhu, aby Řecko vyvedlo do svěřeneckého fondu v zahraničí jako záruku aktiva v objemu až 50 miliard eur.

Tsipras chtěl nižší částku a také požadoval, aby byl fond určen k financování investic, a země se tak vyhnula národnímu ponížení. Nakonec se z toho obě dvě strany vyvlékly tím, že sice vznikne nezávislý fond, jehož příjmy dosáhnout až 50 miliard eur, z toho ale 25 miliard eur se použije k rekapitalizaci bank, polovina ze zbytku půjde na snížení podílu dluhu na HDP a zbytek na investice. Fond bude zřízen v rámci řecké jurisdikce, dohled nad ním ale budou mít příslušné evropské instituce. Tsiprasovi se nelíbil ani původní plán, aby fond vznikl podle lucemburského práva. Summit eurozóny začal v neděli odpoledne a pokračoval celou noc. Skončil až dnes dopoledne.

Po jednání v Bruselu označil řecký premiér Tsipras podmínky nové dohody o finanční pomoci za velmi tvrdé, dodal však, že jeho zemi zajistí stabilitu. „Dohoda je těžká, dokázali jsme ale zabránit tomu, aby se státní aktiva přesunula do zahraničí. Zabránili jsme plánům na finanční zadušení a na zhroucení bankovního systému,“ míní Tsipras. „V této těžké bitvě jsme dokázali získat restrukturalizaci dluhu,“ dodal. Je prý přesvědčen, že zemi se podaří vymanit z recese a vrátit se k hospodářskému růstu. Existence dohody podle něj investorům ukázala, že hrozba odchodu Řecka z eurozóny už je minulostí. Ne každý je ale tak optimistický. A samotný řecký premiér si je vědom, že prosazení podmínek dohody bude těžké a že neméně obtížné bude i uvedení dohodnutých opatření do praxe.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alexdada ( 15. července 2015 08:34 )

No to je super, tak nech si to platí sám TUSK... Takže máme vinníka toho, že nakoniec z EU budú musieť odísť nie tí, čo sú v krachu ale tí, ktorí sa tohto bezodného cirkusu už nemajú záujem zúúčastňovať!!! Odpiustenie splátok grécku, alebo posunutie dlho o 30 rokov, no čo nie sú normálni??? Finsko sa už začalo na odchod pripravovať. Len problém je, že dlhy už zostanú aj tímto krajinám. Ja som za to, ak niekto niečo schváli, nech za to aj ručí. V súkromí by toto nikdy nikto neurobil, pokiaľ nie je retadrovaný !!!

Zobrazit celou diskusi