Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi napadení medvědem na Špicberkách: Dostali pokutu 30 tisíc

13. července 2015
14:02

Výprava za zatměním Slunce na Špicberkách, kterou napadl lední medvěd, má nepříjemnou dohru. Vůdce musí zaplatit 30 tisíc korun. Je to poprvé v historii Norska, kdy byl někdo pokutován za špatné zabezpečení tábora.

Česká výprava se utábořila u usedlosti cestou na lepší místo na pozorování zatmění Slunce. Skupina s sebou neměla místního průvodce, kolem tábora ale na noc natáhla bezpečnostní plot. Do pěti do rána se prý navíc členové výpravy střídali na noční hlídce, potom ale šli všichni spát. Hodinu nato medvěd zaútočil.

Podle norských zákonů má každý, kdo cestuje mimo civilizaci, povinnost znát opatření proti útokům medvědů, aby nedocházelo k jejich zbytečnému zabíjení. „Podcenili přípravu. Aktivovali pouze jeden ohradník, který byl navíc umístěn tak vysoko, že ho medvěd mohl pohodlně podlézt,“ uvedl pro norská média náměstek guvernéra Jens Olav Sather. Je to poprvé v historii Norska, kdy byla podobná pokuta někomu udělena.

Českého turistu Jakuba Moravce v severním Norsku napadl lední medvěd 19. března. Muž byl součástí šestičlenné skupiny, která se vydala na výlet asi 30 kilometrů od největšího města souostroví Longyearbyenu. Útok se stal v době, kdy Čech spal ve stanu. „Najednou jsem se probudil a nade mnou stál medvěd. Šel mi rovnou po hlavě,“ vzpomínal pozorovatel Ondřej Moravec. Život mu zachránila jeho spolucestovatelka z vedlejšího stanu. Zvíře několikrát střelila z revolveru. Zraněné zvíře se dalo na útěk. Později toho dne však muselo být utraceno.



 

gecitka ( 13. července 2015 21:06 )

mrdlafka ( 13. července 2015 19:10 )

statečná dívka se zachovala jako hrdinka, dala krvelačné bestii hned vědět kdo je pánem tvorstva, správně měla mít střely dum-dum, aby medvěda roztrhly na sr.ačky

defakto ( 13. července 2015 16:10 )

... jenom 30 tisíc ? ... za takového mladého medvěda měli dostat pokutu aspon 100.000,.Kč ! ... ten medvěd jenom hájil své území , neměli jste tam co dělat ! Váš život nemá takovou cenu pro tuto planetu jako byl život tohto medvěda .

jeromeklapka ( 13. července 2015 15:37 )

Arogantný a tupý člen 7-miliardovej ľudskej svorky musí ísť obsmŕdať aj na ten posledný kúsok zeme,čo tým pár tisíc jedincom medveďa bieleho zostalo.

odetka.odetka ( 13. července 2015 15:18 )

Debilove. Medved muze za to, ze jsou turisti kreteni?

Zobrazit celou diskusi