Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pandí důchodkyně: Hongkongská panda útočí na rekord v dlouhověkosti!

Autor: ČTK - 
13. července 2015
08:47

Nejstarší panda velká žijící v zajetí útočí na rekord v dlouhověkosti. Samička Ťia-ťia žije v hongkongské zoo a letos v létě se má dožít 37 let – což by v případě člověka znamenalo, že oslaví nejméně sté narozeniny, napsala agentura Reuters.

Dosud nejstarší pandou byla Tu-tu, která v roce 1999 pošla ve věku 37 let a je zapsána v Guinnessově knize rekordů. Ošetřovatelé hongkongské pandy chtějí poslat žádost o uznání rekordu samičky Ťia-ťia, u níž není známé přesné datum narození, protože byla odchycena ve volné přírodě. Ví se ale, že přišla na svět někdy v létě 1978.

V roce 1999 ji Čína věnovala Hongkongu na počest druhého výročí návratu této bývalé britské kolonie pod správu Číny. Podle ošetřovatelů je na svůj věk stále ve velmi dobrém zdravotním stavu, jen se jí zhoršil zrak a sluch a užívá léky na vysoký krevní tlak a artritidu. Váží 80 kilogramů.

Pandy velké patří mezi ohrožené druhy. Ve volné přírodě žijí pouze v několika oblastech Číny, kde jejich počet do konce tisíciletí prudce klesl kvůli zhoršujícímu se životnímu prostředí.

Od přelomu tisíciletí Čína zesílila záchranné programy pro své kultovní savce; od roku 2003 jejich počet stoupl o 17 procent na 1864 pand, které v roce 2014 čínští experti napočítali ve volné přírodě. Stovky dalších žijí v zajetí, především v chovných stanicích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi