Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srazíme svoje dluhy, uvěřili Řekové. A akcie v Evropě poskočily vzhůru

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos
Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, kal - 
10. července 2015
20:00

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos vyjádřil přesvědčení, že mezinárodní věřitelé přijmou mnohé z řeckých požadavků na zmírnění podmínek splácení řeckého dluhu. A díky nadějím na dohodu o řešení řecké dluhové krize v pátek výrazně posílily i evropské akciové trhy. Klíčový unijní summit o budoucnosti země rozhodne v neděli.

Tsakalotos chce podle agentury AFP vyměnit řecké obligace v hodnotě 27 miliard eur mezi Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). To by podle něho zjednodušilo Řecku situaci a usnadnilo by mu splácení dluhů.

Jde ještě o plán Tsakalotosova předchůdce Janise Varufakise, který navrhoval, aby ESM převzal od ECB tyto dluhopisy v rámci takzvaného swapového obchodu. Pro Řecko by to představovalo novou úvěrovou dohodu, která by podle Varufakisových představ byla na 30 let při relativně nízkém úroku 1,5 procenta.

Země před bankrotem řeší letní splatky dluhu

Atény by pak byly s to zaplatit dluh za 6,7 miliardy eur, který musí vrátit ECB v průběhu července a srpna. A Řecko by také mohlo konečně těžit z výhod kvantitativního uvolňování, tedy jakéhosi tisknutí nových peněz a nákupů vládních dluhopisů. Kvůli svým dluhovým potížím je Řecko jedinou zemí eurozóny, která z toho neprofituje.



Celkově Atény v rámci svého nejnovějšího návrhu chtějí od ESM získat 53,5 miliard eur (1,45 bilionu korun). Řecká vláda kvůli tomu připravila nový plán reforem, jenž se nicméně do značné míry shoduje s nedávno odmítnutými návrhy věřitelů a obsahuje například dalekosáhlé reformy penzijního systému a daní.

Řecko čelí hrozbě bankrotu. K 30. červnu nesplatilo 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), čímž se země stala první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatila půjčku. Celkově Řecko dluží MMF 20 miliard eur.

Na optimismus ohledně Řecka zareagovaly i akciové trhy. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 2,1 procenta a uzavřel na 1543,01 bodu. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se zvýšil dokonce o 3,2 procenta na 3528,81 bodu.

turan ( 11. července 2015 06:09 )

Pamatáte sa na starý Český film z Burianom?Páni ktorí mu požičali peniaze sa dopočuli že bude ich vraciať!Do hospody za ním chodili vymáhať dlžobu!Prišiel jeden Burián sa pýta kolik dlužím?Pán hovorí 80kč-Burián požičajte mi ešte 20 a budem vám dlžiť 100.ďaľší 150kč požičajte mi ešte 50 bude to 200kč a tak obišli všetci,nikomu nič nevrátil naopak odniesol si ďaľších 200kč! Také príznačné na Grécko!

turan ( 11. července 2015 06:04 )

Asi pre toto: Pocit šťastia a ekonomická rovnosť je podľa kodanských odborníkov hlavná politická téma dneška. My, Slováci sme skončili v rebríčku na dvanástej pozícii, napríklad pred Španielskom (13.), Spojeným kráľovstvom (14.), Portugalskom (15.) a Írskom (16.). Česko je až na 22. pozícii za Poľskom (20.) a Estónskom (21.).

kiwi65 ( 10. července 2015 23:40 )

 Podporovat Řeky je to samý jako půjčovat peníze ožralýmu cikánovi,svatosvatě slíbí že všecno vrátí,naslibuje hory doly jen aby měl na chlast.Měsíc si budou užívat a pak se šprajcnou a nikdo z nich stejně nevyrazí ani dech...Ať jdou do pr.de.le a žijou za svý,nemakáš- nemáš a je to jen tvůj problém.

noza ( 10. července 2015 23:19 )

Řekové jsou velmi "vyčů.aní". Slíbí vše, jenom když dostanou další miliardy. Až dojde na splácení, jako došlo nyní, tak se zase začnou vymlouvat a ti pitom.i jim zase dají další miliardy. Že by někdy alespoň část dluhů splatili, tomu snad nemůže věřit nikdo. Jenom nechápu Slováky, proč si také neřeknou o nějakých pár miliard - vždyť by jim to nesmírně pomohlo a jak je vidět, tak by to splácet nemuseli. Průměrnou mzdu i průměrný důchod tam mají lidé mnohem nižší než v Řecku. Asi jim předhazují, že už živí jednu menšinu, tak jsou na chudobu zvyklí, tudíž mohou podporovat ještě další...

Zobrazit celou diskusi