Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kvůli hrozbě teroru balí v Tunisku po Britech i Dánové. Češi turisty nestahují

Masakr v Tunisku: Zběsilé řádění střelce na pláži v letovisku Sousse
Masakr v Tunisku: Zběsilé řádění střelce na pláži v letovisku Sousse  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kal - 
10. července 2015
17:15

Dánské ministerstvo zahraničí vyzvalo v pátek své občany, aby opustili Tunisko a odložili všechny cesty do této země, které nejsou bezprostředně nutné. Podobně se už ve čtvrtek zachovali i Britové – s odvoláním na hrozbu dalších teroristických útoků. České úřady zatím k obdobnému doporučení nevidí důvod.

České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o bezprostředním riziku teroristického útoku v Tunisku. Ponechává proto v platnosti předchozí doporučení, aby byli turisté maximálně obezřetní a aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí. Po pátečním zasedání pracovní skupiny zabývající se situací v Tunisku to řekla mluvčí úřadu Michaela Lagronová. Tuzemské cestovní kanceláře se podle svého vyjádření řídí doporučením ministerstva.

Stejně jako české ministerstvo podle Lagronové reagovala většina dalších evropských zemí. Velká Británie ve čtvrtek doporučila všem svým turistům, aby kvůli vysoké pravděpodobnosti dalšího teroristického útoku co nejdříve opustili Tunisko. Britské cestovní kanceláře už začaly své klienty ze země stahovat. Právě Britové tvořili většinu obětí útoku v tuniském letovisku Sousse, kde koncem června zemřelo 38 lidí.

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové někteří turisté při pátečním ranním odletu požádali v reakci na čtvrteční varování britského ministerstva zahraničí o změnu cílové destinace přímo na letišti.

Množství telefonátů a dotazů klientů na bezpečnostní opatření je od teroristického útoku v Sousse stále vysoké, volal již prakticky každý, kdo měl do Tuniska koupený zájezd.

frantaklika ( 10. července 2015 19:40 )

dovolená na *ovno, pokud se musím neustále otáčet, jestli nějaký čmoud nenese pod tričkem kalacha. Ale nejde jen o Tunis, to samé hrozí v Egyptě, nedej bože ab to začalo i v Turecku a pak je to kousek do Řecka.

ninga ( 10. července 2015 19:37 )

A prefíkaní Češi objednávají last minute!

st.rec ( 10. července 2015 18:02 )

Britové ať si klidně odjedou domů a obratem ji pošlou lůzu co se natáhla do EU.

jm51 ( 10. července 2015 17:31 )

České vládě nejde o lidi.... ale o peníze. Lidi ať klidně chcípnou, že...?

Zobrazit celou diskusi