Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál v europarlamentu: Poslanec hajloval na vzdor proti německému návrhu

Autor: mb - 
10. července 2015
11:51

Zdánlivě nudná debata o standardizaci jízdenek v EU rozvášnila polského europoslance Janusze Korwin-Mikkeho (72) natolik, že přímo v europarlamentu začal hajlovat! Mikke kritizuje EU dlouhodobě, ale nacistický pozdrav zvolil zřejmě kvůli tomu, že návrh ohledně lístků byla iniciativa Německa.

V době projednávání si vzal slovo a po chvíli zápolení s mikrofonem spustil: „Celou dobu tu mluvíme o rozmanitosti (Evropy), že by si měl parlament cenit rozmanitosti. Ale pokaždé, když hlasujeme, hlasujeme pro sjednocení. Nejde nám o rozmanitost, ale sjednocení. Tentokrát je to Ein Reich, Ein Volk, Ein ticket!“, rozčílil se Janusz Korwin-Mikke, který tak imitoval fašistický slogan Ein Reich, Ein Volk, Ein Führer (Jedna říše, jeden národ, jeden vůdce, pozn. red.). Mikke následně pravicí vysekl ukázkový nacistický pozdrav.

Poláci se stydí

Chování polského europoslance vyvolalo v jeho domovině vlnu emocí a polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna (52) se již za chování Mikkeho omluvil: „Všichni se stydíme za takovéto chování a omlouváme se Evropě, Evropskému parlamentu a voličům.“

Chtějí ho potrestat

Šokující chování polského europoslance zřejmě nezůstane bez trestu. „Již zjišťujeme, jaké sankce by mohly být v tomto případě použity. Rozhodnutí zřejmě padne při příštím zasedání. V úvahu přichází ztráta diet nebo např. zákaz účastnit se zasedání Evropského parlamentu,“ prozradil mluvčí prezidenta Evropského parlamentu.

Skandály ho baví

Přestože hajlování europoslance šokovalo, Janusz Korwin-Mikke skandály doslova žije. V minulosti např. tvrdil, že ženy jsou méně inteligentní než muži, neexistuje žádný písemný důkaz o tom, že by Hitler věděl o koncentračních táborech, a budovu Evropské komise chtěl předělat na nevěstinec.

 

sharp ( 10. července 2015 12:24 )

Poslanec nemůže na půdě parlamentu vyslovit svůj názor ? Vždyť měl pravdu ! Němci (spolu s Francouzi) by chtěli v Evropě diktovat, jak mají všichni "skákat". Prostě to Janusz nevydržel a musel se ozvat. Rozhodně by neměl být potrestaný. Poláci by se za něj neměli omlouvat, opět jsou z EU připo*raní.

mikade ( 10. července 2015 12:19 )

 Má recht kluk polská.... dyk je to cirkus

Zobrazit celou diskusi