Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stal se symbolem řeckého utrpení. Naštěstí! Tahle fotka ho totiž zachránila

Autor: Klára Brunclíková - 
8. července 2015
15:01

Stal se tváří řeckého utrpení. Žal Giorgose Chatzifotiadise byl tak silný, že jeho fotka obletěla svět. A právě to mu pomohlo. Na fotce ho totiž poznal podnikatel, který žije v Austrálii, a rozhodl se mu pomoct.

Novináři ho vyfotili, když zkolaboval u bankomatu. Z něj se snažil vybrat důchod pro sebe a pro svou ženu. Když se ke 120 eurům nedostal ani na počtvrté, propadl zoufalství.

Fotka, která se měla stát symbolem řecké krize, se rychle dostala do všech světových médií. Ne každý by chtěl, aby se obraz jeho slabé chvíle šířil světem rychlostí světla. Pro Giorgose to ale byla naprosto zásadní chvíle.

Pátrání na sociální síti

Fotka se totiž objevila i na monitoru Jamese Koufose, australského podnikatele s řeckými kořeny. Počítač mu neukázal jen anonymní tvář plnou beznaděje. James viděl muže, se kterým chodil do školy jeho otec.

Rozjelo se pátrání. Koufose na sociální síti vyhlásil poplach, do světa poslal zprávu, že Giorgosovi bude dávat týdně 250 eur, a to tak dlouho, jak bude potřebovat. Nejdřív ho ale musel najít. „Ty fotky mě ranily,“ popsal James Koufose.

I urge all my Facebook friends to please help us track this man even the journalists who wrote this or anyone out there...

Posted by James Koufos on 5. červenec 2015

 

Koufosův otec zemřel před 18 měsíci a synovi zanechal značné dědictví. Jamesovi se díky sociálním sítím Giorgose podařilo najít a rozhodl se, že do Řecka bude pravidelně létat a peníze starému rodinnému příteli dávat v hotovosti. Zkrátka proto, aby už se v bance nedostal do takové situace, která by mohla být symbolem řeckých útrap.

I tyto fotky obletěly svět, penzisté se tlačili před bankou, aby se dostali ke svým důchodm.

naidka ( 8. července 2015 20:29 )

Jestli měli Řekové takové důchody, jak se píše, měli mít dávno našetřeno a ne čekat na další důchod jak na smilování.

karelka ( 8. července 2015 20:24 )

já si chodím také pro penzi, 11500..... Češi jsou ovce, budou ticho kdyby nám dávali polovic.Proto čekům fandím, ať se nedají, když se jich někdo zastane, nás se nezastane nikdo...

naidka ( 8. července 2015 19:39 )

Snad si to ten australský podnikatel přečte a zařídí se podle toho.

naidka ( 8. července 2015 19:36 )

Takové sladkobolné příběhy se dobře čtou, ale špatně se jim věří, protože za vším je vždycky nějaké ALE, ale to už v článku nenapíší.

kuniksicht ( 8. července 2015 19:18 )

 bohuzel, toto je jeden ze stastnych pribehu.........kolik ale dalsich duchodcu, co cely zivot pracovaly a tvorili "narodni bohatstvi" v dnesni dobe zivori...mezitim, co nova era gauneru vse rozkradla....a to se netyka pouze Recka........

Zobrazit celou diskusi