Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Europoslanci dostali rozum. Fotit památky na Facebook lidem nezakážou

Autor: mb - 
8. července 2015
12:50

Europoslanci nedávno přišli s nápadem, který nazdvihl veřejnost. Chtěli zakázat bezplatné focení památek, aby tak lépe chránili autorské právo! Návrh by v praxi znamenal riziko sankcí a soudních tahanic například ve chvíli, kdy byste si fotku s Eiffelovou věží dali na Facebook. Naštěstí se zdá, že poslanci dostali rozum a tahle absurdita skončí v propadlišti dějin.

„V případě komerčního užití, fotografování, natáčení či pořizování jiných snímků objektů, které jsou umístěny na veřejném prostranství, bude činnost povolena pouze se souhlasem autora nebo jeho zástupce,“ stojí v návrhu francouzského poslance Jean-Marie Cavady (75).

V praxi by to ovšem znamenalo, že by lidé mohli být popotahováni před úřady třeba jen za to, že si vyfotí Pražský hrad nebo sochu známého umělce. A dají ji na sociální sítě jako Facebook, Twitter nebo Instagram, které spadají pod komerční licence.

Česko patřilo k největším odpůrcům

Návrh ovšem vyvolal bouři nevole mezi občany EU. Největší odpor byl zaznamenán právě ve státech, které mají v současné době liberální právní úpravu, jako Česká republika. Naštěstí to ale vypadá, že tato právní úprava se do praxe nedostane.

„Pozměňovací návrh europoslance Cavady vyvolal mnoho vzrušených debat ohledně autorských práv, a to zejména ve vztahu k sociálním médiím a publikaci osobních fotografií, například z dovolené. Vítám, že se našel kompromis a bude doporučeno poslancům napříč politickým spektrem, aby hlasovali pro vyškrtnutí tohoto návrhu,“ komentuje situaci před klíčovým hlasováním europoslanec za ČSSD Miroslav Poche (37).

Rozhodující bude čtvrtek

Ačkoliv se zdá, že sporný bod bude nakonec z návrhu vypuštěn, bude to definitivní až ve čtvrtek, kdy bude Evropský parlament projednávat unijní autorskoprávní legislativu.

 

bohdazi ( 8. července 2015 15:30 )

Vystoupit a stát se v lepším případě oázou v Sahaře? No nevím, jestli je to výhra.....

chyba.tretiho.uctu ( 8. července 2015 14:42 )

vystoupit z toho blbospolku EU

marie60 ( 8. července 2015 13:21 )

  ..možná, kdyby lidi mlčeli, tak by tenhle paskvil i prošel.Co to tam jen v tom Bruselu sedí za blby, co vymýšlí samé krávoviny ?!?!? Takové blby by jsme měli všichni povinně propleskávat.

andorea ( 8. července 2015 13:11 )

Dostali rozum? No, ono je spíše smutné, že s něčím takovým vůbec někdo přišel.

Zobrazit celou diskusi