Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Roh ho zasáhl přímo do hrudníku: Nejméně 13 zraněných při šíleném útěku před býky

Autor: ČTK - 
7. července 2015
18:08

Jednoho z běžců zasáhl ostrý roh mohutného býka do hrudníku, jeho stav je však prý stabilní. Zranění nejméně 13 osob si však dnes vyžádal první z osmi běhů s býky, které se konají v rámci tradičních oslav ve španělské Pamploně.

Ani letošní první běh svátku svatého Fermína v Pamploně se neobešel bez zranění. Nebezpečný pouliční běh trval dvě minuty a 23 vteřin. Zranění utrpělo nejméně 13 lidí a při pohledu na fotky není divu.

V dalších dnech se bude pokračovat, začátek bude stejně jako dnes v 08:00. Všichni zranění byli ošetřeni v nemocnici. Většina má pohmožděniny, tři muže nabrali někteří z býků na rohy. Život nikoho ze zraněných však naštěstí není podle lékařů ohrožen. Stabilizován by měl být i muž, kterého býk trefil do hrudníku.

Do ulic dnes bylo vypuštěno šest býků. Devítidenní oslavy začaly v pondělí ohňostrojem zvaným chupinazo vypáleným z balkonu radnice. Tisíce lidí se přitom polévaly vínem, jak bývá zvykem v úvodu těchto oslav, při kterých se v minulých letech většinou zranily desítky lidí. 

Do ulic vybíhají posilněni alkoholem hlavně mladí muži, v davu se ale někdy objevuje i několik žen. Loni se při bězích s býky zranilo nejméně 42 lidí včetně dvou Britů a jednoho Američana. Od roku 1924, kdy se o bězích s býky začaly vést záznamy, zvířata zabila 15 lidí. Zatím poslední obětí běhů s býky byl v roce 2009 sedmadvacetiletý Španěl, kterému býčí rohy smrtelně poranily plíce a srdce.

Pouliční oslavy proslavil americký spisovatel Ernest Hemingway novelou Fiesta (I slunce vychází) z roku 1926. Tradice sahá do 16. století a rozvinula se z původně obyčejného přesouvání býků do arény před konáním večerní koridy. Téměř kilometr dlouhého běhu s býky mezi ohradou a arénou se při oslavách zúčastňují stovky lidí, mezi nimiž jsou Španělé i turisté z mnoha zemí toužící po dobrodružství.

y1xcvbnm ( 8. července 2015 01:26 )

jedním slovem DE BI LO VÉ

dumik ( 7. července 2015 19:32 )

držím palce býkům ne trýznitelům

naidka ( 7. července 2015 19:25 )

Jenom 13? To se býci moc nevytáhli.

andorea ( 7. července 2015 18:39 )

Blbce není třeba litovat.

evita5555 ( 7. července 2015 18:27 )

A to zatiaľ mali šťastie tí magori na tých balkónoch, ľudia naozaj nemajú ani štipku zdravého rozumu. Asi by mal minimálne jeden aj s tými divákmi dristnúť.

Zobrazit celou diskusi