Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 let od bombového útoku v Londýně: Autobusák nevědomky zachránil padesát lidí

Autor: lm, ČTK - 
7. července 2015
20:33

Je tomu přesně deset let od teroristických atentátů v Londýně, při nichž čtyři islamisté povraždili 52 lidí. Obětí mohlo být daleko více. Dokazuje to i příběh řidiče autobusu, který nevědomky zachránil padesátku cestujících.

Čtyři islamisté ve věku od 18 do 30 let si vybrali pro útok londýnskou městskou hromadnou dopravu během ranní špičky. S výbušninami v batozích se teroristé vetřeli mezi nic netušící cestující a během necelé hodiny se odpálili. Sebevražedné atentáty si vyžádaly 52 obětí a sedm stovek zraněných. Tři bomby vybuchly v londýnském metru, čtvrtá a poslední pak v tradičním dvoupatrovém autobuse, ve kterém zahynulo třináct lidí. Obětí ale mohlo být mnohem více...

Řidič autobusu George Psaradakis stál tou dobou v téměř nehybné dopravní zácpě v centru Londýna. Kvůli policejním zátarasům musel jet jinou trasou, ale vůbec neměl tušení, co se tou dobou zrovna děje v metru. Podle přepravních pravidel otevřel dveře a umožnil cestujícím, kteří byli kousek od cíle, aby vystoupili a došli pěšky. Vystoupila jich asi padesátka. „Pomalu jsem se začal řadit zpět, a když jsem uviděl dva dopravní policisty, stáhl jsem okénko a zavolal na ně: ‚Jak se jmenuje tohle místo?‘ Oni řekli, že náměstí Tavistock. Poděkoval jsem a chtěl jsem zavolat do garáže, když vtom se ozval výbuch,“ říká řidič o momentu, ve kterém se v zadní části autobusu odpálil osmnáctiletý Hasib Husajn. 

„Odletělo přední sklo, zavalily mě trosky. Byl jsem omráčený a v šoku,“ popisuje první vteřiny po výbuchu. „Viděl jsem nohu na zdi protější budovy. Byl jsem v šoku, ale šel jsem se podívat dozadu, abych zjistil, co se stalo. Všude, kam jsem se podíval, byly části lidských těl, torza, hlavy, hromady lidského masa,“ dodává řidič, který se poté na místě výbuchu snažil pomáhat zraněným.

Pieta za zemřelé

Lidé v celé zemi drželi v úterý minutu ticha, v metropoli se stovky lidí shromáždily na vzpomínkové bohoslužbě, odložen byl začátek tenisového programu ve Wimbledonu. Elitní britští politici v souvislosti s výročím varovali, že hrozba útoků je stále aktuální.

Přesně v 11:30 místního času (12:30 SELČ) v Británii na minutu utichl ruch běžného všedního dne a lidé uctili památku obětí. Zastavily se například některé autobusy londýnské veřejné dopravy, stáli i lidé na ulicích a náměstích. Naopak metro, kde měly útoky nejvíce obětí, provoz nepřerušilo, podle BBC jen cestující na pietní okamžik upozornilo hlášením. Na sociálních sítích vznikla výzva, která vybízela lidi, aby v den výročí vystoupili zastávku před svým cílem a procházkou uctili oběti. Připojily se tisíce Londýňanů.

Katedrála svatého Pavla se naplnila stovkami příbuzných obětí útoků, které se před deseti lety odehrály na čtyřech místech londýnské veřejné dopravy. Bohoslužbu vedli titíž duchovní, kteří poskytovali přeživším útěchu bezprostředně po atentátech. Dva policisté, lékař a řidič autobusu, kteří byli atentátům přítomni či bezprostředně po nich zasahovali, donesli během obřadu k oltáři čtyři velké svíce, jednu za každé místo útoku. Poté byla přečtena jména všech obětí. Po minutě ticha se na přítomné od stropu kostela snesly drobné květy.

Premiér David Cameron a londýnský starosta Boris Johnson ještě před bohoslužbou, jíž se rovněž zúčastnili, položili věnce u památníku obětí útoku v Hyde Parku. „Deset let od londýnských útoků ze 7. července je hrozba terorismu stejně skutečná, jako je smrtící. Brutální připomínkou této skutečnosti je vražda 30 nevinných Britů během dovolené v Tunisku. My se však nikdy nenecháme terorismem zastrašit,“ prohlásil Cameron.

Někdejší ministerský předseda Tony Blair, který zemi vedl v době londýnských útoků, v rozhovoru se stanicí BBC varoval, že kvůli radikální organizaci Islámský stát (IS) nebezpečí terorismu přímo na území Evropy vzrostlo a k potlačení extremistů na kontinentu bude podle něho potřeba použití vojenských sil.

datelobecny ( 7. července 2015 23:21 )

Cameron je promuslimskej, říká že je to prý náboženství míru! A šéf IS zas veřejně pronesl na videu, že Islám je náboženství války... A v anglické televizi jsou z 90procent zprávy o problémech s muslimy, kteří znásilňují, vyhrožují, učí děcka ve školách o nenávisti k nám, odcházejí pomáhát IS do Sýrie. Evropští politici si z nás původních evropanů dělají dory den a dojné krávy!

gabreta ( 7. července 2015 23:11 )

"My se však nikdy nenecháme terorismem zastrašit," prohlásil Cameron. Proto si ho tahají domů stále víc??

datelobecny ( 7. července 2015 20:39 )

Brzo si budeme takto připomínat skoro každý den, v přímé závislosti na tom, jak roste počet slimáků v Evropě.

Zobrazit celou diskusi