Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidé v Řecku volají S.O.S. Obchody hlásí nedostatek léků i potravin

Autor: mb, ČTK - 
7. července 2015
17:10

Zatímco se řečtí politici handrkují s mezinárodními věřiteli o podmínkách splácení dluhu, Řekové řeší zcela konkrétní problémy. Lékárnám docházejí léky, supermarkety už hlásí problémy se zásobováním!

„Vzkažte Evropě, že voláme S.O.S. Potřebujeme vědět, jestli nám pomůžou, nebo ne,“ říká šestašedesátiletá Flora, jejíž rodina už 44 let provozuje lékárnu v přístavní oblasti Pireus na západním pobřeží Atén. Flora se svěřila, že zákazníkům, kteří například potřebují sedm balení léku, může dát jen dvě. Víc prostě nemá...

Další lékárny uvádějí, že za nedostatek léků v dodavatelském řetězci mohou obavy zahraničních dodavatelů, kterým se nechce prodávat do finančně nestabilního Řecka. Farmaceutickým firmám údajně řecké nemocnice a státní zdravotní pojišťovna dluží víc než 1,1 miliardy eur (skoro 30 miliard korun).

Jídlo nebude?

„Import, export, továrny, firmy, transport… všechno stojí,“ prozradil předseda Řecké obchodní komory Vasilis Kordikis. A to může znamenat problém se zásobováním obchodů! „V následujících dnech se dají očekávat problémy s dodávkou potravin do obchodů,“ varuje řecký list Ekathimerini.

Do Řecka ano, ale...

Pokud se lidé rozhodnou odjet v současné napjaté situaci do Řecka, určitě by si měli vzít s sebou dostatečnou finanční hotovost. Banky jsou totiž stále zavřené a z bankomatu je možné vybrat pouhých 60 euro (1600 korun) za den.

„Turismus je pro Řecko klíčový. Všechna ubytovací zařízení jsou plně připravena na letní sezonu. O turisty bude dobře postaráno – ostatně jako vždy. Mám na starosti luxusní hotel a rozhodně se nebojím problémů se zásobováním,“ prozradil americkým médiím ředitel hotelu Theodore Agiostratitis.

bibs_7 ( 7. července 2015 19:02 )

"„Vzkažte Evropě, že voláme S.O.S. Potřebujeme vědět, jestli nám pomůžou, nebo ne,“ - to si snad bylo treba rozmyslet jeste pred referendem, ne?

vrahrychtar ( 7. července 2015 18:58 )

 takhle to brzo bude vypadat v Ceskoromsku..

aaobcanka ( 7. července 2015 18:45 )

Pavel Zídek Podle fotek v médiích jsou politici v dobré náladě "odpovídající" situaci. A že by EU nepůjčila, ale půjčí, vždyť zachraňují prachy bankéřů MMF a loajálnost Řecka.

aaobcanka ( 7. července 2015 18:22 )

Milan Dvořák Problémy nastávají tam, kde začíná subtropické pásmo. Do EU Řecko zřejmě nepatří, stejně tak ani Turecko a jižní části bývalé Jugoslávie. Problémy můžou dělat i Itálie a Španělsko. Je to jiná mentalita, která je zvyklá na úplně jiný styl života a hospodaření. Nikdy nebudou fungovat jako severní země, které jsou zvyklé na dlouhodobé plánování a hospodaření s prostředky. Tyto jižanské, pohodářské, lhostejné, nezodpovědné státy by si měly utvořit vlastní Unii jižanů.

Zobrazit celou diskusi