Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Euforii vystřídala kocovina: Řecko dostalo „ultimátum“

Autor: mb - 
7. července 2015
12:30

Řekové v referendu jasnou většinou (61 %) odmítli dosavadní návrhy mezinárodních věřitelů a ulice v Aténách okamžitě zaplavily jásající davy. Z „vítězství“ se však Řekové neradovali dlouho, EU jim dala před klíčovým jednáním „ultimátum“!

„Pokud řecká vláda přijede do Bruselu s tím, že by věřitelé měli změnit názor kvůli tomu, že Řekové řekli „ne“… tak to si myslím, že bude znamenat konec. Musí přijmout zásadní reformy,“ prohlásil nizozemský premiér Mark Rutte (48) ještě v pondělí. V podobném duchu se vyslovili na společné tiskové konferenci i francouzský prezident Francois Hollande (60) a německá kancléřka Angela Merkel (60). „Vláda Alexise Tsiprase nyní musí přijít se seriózním návrhem,“ řekl Hollande. „Už tak jsme prokázali dost solidarity s Řeckem a naše poslední nabídka byla také velmi štědrá,“ přilila oleje do ohně Merkel.

Rozhodne Řecko o Evropě?

Řecká vláda slibovala voličům před referendem, že pokud budou volit „ne“, okamžitě dostanou od mezinárodních věřitelů lepší nabídku. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Banky zůstanou v úterý i ve středu zavřené a stále platí omezení pro výběr z bankomatů na 60 euro (1 600 Kč) na den.

Řekové přesto stále věří, že výsledky referenda obměkčí věřitele: „Signál, který dali voliči v referendu, bude zapsán do historie… Věřím, že to může změnit Evropu,“ prohlásil nový řecký ministr financí Euclid Tsakalotos (55), který nahradil Janise Varufakise (54), jenž překvapivě v pondělí rezignoval. Údajně tak učinil proto, aby napomohl vyjednávání. Mnozí evropští politici se totiž netajili tím, že Varufakise považují za příliš „radikálního“. 

Rusko na scéně

Přestože Řekové tvrdí, že chtějí zůstat v eurozóně, již sondují, zda by se mohli přeorientovat na Východ. V telefonickém rozhovoru ruský prezident Vladimir Putin (62) ujistil řeckého premiéra Alexise Tsiprase (40), že Rusko „pomůže Řecku“. Řecko dokonce údajně koketuje s myšlenkou, že se zapojí do nově vznikají NRB (Nová rozvojová banka), což je projekt zemí, které jsou součástí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, JAR). Banka by měla působit jako protipól Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu, s kterým řecká vláda zatím nedokázala najít společnou řeč.

pepen ( 7. července 2015 17:17 )

EU to je velká tragédie!!!!Řecku bych už nedal ani-cent!!!!Takových miliard eur dluží a ještě tam chtějí cpát další a další eura-to je černá díra!!!!To dopadne velmi špatně-na celém světě se to sere!!!!!

vrahrychtar ( 7. července 2015 16:18 )

poslete miliardy dochazi nam "ouzo" bude nam ouzko

sakajeva ( 7. července 2015 16:13 )

Tady někteří píší, jak se musí platit dluhy a co nám to vládne za ko..ty v Evropě. Ale přece kdyby šlo jen o peníze, už by Řecko bylo dávno z Eurozóny venku, nebo spíš by do ní nikdy nevstoupilo. Jenže ono jde o politické spojenectví. Když Evropa Řeky pustí, přidají se k Rusku. navíc když Řecko padne, musí Evropa přiznat, že projekt Eurozóna byl od začátku chybný. To Evropa nepřipustí, proto nakonec zaplatí a Řeky podrží - uvidíte.

kiwi65 ( 7. července 2015 15:53 )

 Dluhy se musí platit ať už EU nebo Putinovi.Myslí si snad omezenci že Putin jim dá něco zadarmo,a co pak až nebudou mít zase na splácení?Pak se spojí s čertem nebo co?

checkin ( 7. července 2015 15:30 )

Ten článek o přenechání Brdského prostoru opravdu existuje. Lze ho dohledat na tyden.cz. Ale chtělo by to dočíst až do konce. On vyšel 1.4. Už minule tady s tím repelos operoval...

Zobrazit celou diskusi