Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chceme spravedlnost za let MH17! Nizozemská vláda se obrátila na tribunál OSN

Ukrajinští záchranáři hledají na 25 kilometrech čtverečních těla obětí z letu MH17.
Ukrajinští záchranáři hledají na 25 kilometrech čtverečních těla obětí z letu MH17.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, bru - 
3. července 2015
17:52

Holanďané chtějí, aby speciální tribunál OSN potrestal sestřelení letadla nad Ukrajinou, které patřilo malajsijské společnosti. Dvě třetiny cestujících byly právě z Nizozemska. Holandský premiér žádá spravedlnost pro rodiny obětí.

Už je to skoro rok – malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě bylo sestřeleno nad východní Ukrajinou 17. července. Nizozemská vláda požaduje, aby viníky sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou identifikoval a potrestal speciální tribunál OSN. Sdělil to dnes nizozemský premiér Mark Rutte.

Podle Rutteho bude tribunál zřízený OSN „nejlepší zárukou toho, že se podaří přimět ke spolupráci všechny země“, jichž se záležitost týká, a toho, že bude zjednána spravedlnost pro rodiny obětí.

Nizozemsko už v červnu dalo najevo, že bude usilovat o zřízení speciálního soudu OSN. Malajsie ve čtvrtek oznámila, že příští týden dostanou návrh rezoluce na zřízení tribunálu členové Rady bezpečnosti OSN. Návrh podporují Austrálie, Belgie, Nizozemsko i Ukrajina, avšak Rusko má námitky. Podle náměstka ruského ministra zahraničí Gennadije Gatilova bude zřízení takového tribunálu „nešťastné a kontraproduktivní“.

Na palubě letadla byli vedle Nizozemců také Malajsijci, Australané, Indonésané, Britové, Němci, Belgičané, Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan.

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders řekl, že soud OSN je nejlepší příležitostí, jak stíhat viníky, ale není to podle něj jediná možnost.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines byl sestřelen v době bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Spojené státy a Ukrajina se domnívají, že letadlo sestřelila raketa typu země-vzduch ruské výroby, kterou byli vybaveni separatisté. Rusko ale viní ukrajinskou armádu. Neštěstí vyšetřuje skupina nizozemských prokurátorů, která oznámila, že zatím není připravena vznést obvinění proti konkrétním osobám.

4858 ( 3. července 2015 19:17 )

Největší loutky a blbové jsou čeští milicionáři a jejich potomci...

zeleny.ropak ( 3. července 2015 19:16 )

Je to stále debata o lejnu. Stačilo by zveřejnit záznamy s černých skříněk, vyslechnout dispečery letového provozu a hlavně donutit USA, aby zveřejnily záznam satelitních snímků toho okamžiku. Že je zrovna nemají? Tomu snad věří jen Štětina.

4858 ( 3. července 2015 19:14 )

Rus...

4858 ( 3. července 2015 19:11 )

Rus už "zastavil"jiné civilní letadla,tam lidský život nic neznamená

fotrpjotr ( 3. července 2015 18:58 )

Nizozemská vláda má strach sdělit,že letadlo sestřelila Ukrajina,proto to raději předá OSN,loutce USA.

Zobrazit celou diskusi