Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pašerák lidí se hájí: Převážím uprchlíky, a co má být?

Autor: mb - 
3. července 2015
18:33

Egyptský pašerák lidí popsal byznys, který pro něj znamená každodenní obživu. Na tom, co dělá, ale nevidí nic špatného. Skoro jako kdyby to byla práce jako každá jiná. Za všechno prý může vláda, on zkrátka nemá na výběr...

„Jsme rybáři, ale v moři už není co chytat. Vláda nám nepomáhá, tak co nám zbývá,“ přiznává muž, který se představuje jako kapitán Mahmúd. „Pracujeme na lodích, já a mých 15 podřízených. Každý z nás dostane za cestu 10 tisíc egyptských liber (zhruba 32 tisíc Kč). S tím vyžijeme měsíc, pak musíme vyjet znova,“ prozrazuje Mahmúd úskalí pašeráckého života.

Nonstop byznys

„Vyrážíme při úsvitu, západu slunce, zkrátka kdykoliv. Je to ale pro nás dost riskantní. Mohou nás odsoudit na 25 let, nebo když někdo na moři zahyne, tak i k trestu smrti,“ říká Mahmúd. V porovnání s takovou vyhlídkou je pak hrozba pokuty nebo několika let v italském vězení pašerákům lidí logicky k smíchu.

Malé ryby, velké ryby

Přestože kapitánovi od italských úřadů hrozí za každého chyceného uprchlíka pokuta 15 tisíc euro (okolo 400 tisíc Kč), vše přijímá s klidem člověka, který ví, že stejně nic nezmění. „Podívejte se… jsou malé ryby a velké ryby. Ty malé jsou v italských vězeních. Ty velké si užívají života v Itálii a tady v Egyptě,“ uzavírá kapitán.

gabreta ( 3. července 2015 22:24 )

Egyptský pašerák lidí popsal svůj byznys stejně, jako ho jednou popíše ostřelovač, kterej mu ustřelí květák! Taky jen byznys.

Digitt ( 3. července 2015 22:08 )

Ale vždyť mají na výběr. Můžou přece chcípnout....

hofihofi ( 3. července 2015 20:01 )

Kolik utecencu bere USA? IAK TEN PASERAK NEDELA NIC NELEGALNIHO AZ NA VPLOUVANI DO VYSOSTNY VOD CIZIHO STATU. a KDO TO TAM ROZESRAL A ZNICIL ARMADY CO TO DRZELI ZKRATKA - USA

4858 ( 3. července 2015 19:31 )

Pepa z Česka a ještě z lonto to řeší...

datelobecny ( 3. července 2015 19:06 )

Však už se lidem v EU postupně otvírají oči, a zjišťují co je EUUSA zač a k čemu opravdu slouží. Západní země jsou opravdu hodně v mínusu, i když to zatím díky neustálému tisknutí nových bankovek není vidět. To ale takové blbce jako je třebas A. Jolie, která pronesla, že je Evropa nejbohatší a má se tudíž víc starat a pomáhat o neustále se množící bubáky nevysvětlíte. Takové Česko, které nemá peníze pro své vlastní nemocné děti, dalo za rok cca 500.000.000 na pomoc bubákům!

Zobrazit celou diskusi