Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Wintonův příběh: Děti, které zachránit nedokázal, a lidé na Hitlerově seznamu

Autor: bru, ČTK - 
2. července 2015
13:23

Příběh hrdiny začal 14. března 1939, kdy z Prahy odletělo první letadlo s dětmi, které mířily do britského bezpečí. Praze zbýval do začátku okupace jediný den. "Nicky" na nic nečekal a rozjel mašinerii, která zachránila život skoro 700 dětí. Sir Nicholas Winton zemřel ve středu, bylo mu 106 let. Pohřeb bude malý. Chystá se ale i velká pieta, kam by měli přijet i zachránění.

Winton zorganizoval hlavně vlakové transporty z Prahy do Británie, malá skupina opustila ohroženou republiku také přes Švédsko. Pro děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v rodině a složit za každé kauci 50 liber.

První děti odcestovaly letadlem 14. března 1939, den před obsazením zbytku českých zemí nacistickým Německem. Následovaly další transporty a poslední, osmý vlak vyrazil 2. srpna 1939. Celkem se podařilo dostat do bezpečí 669 dětí, z nichž většina byla židovského původu.

Za několik týdnů se bude konat velká pietní akce za účasti "dětí", které Winton zachránil. Za několik týdnů se bude konat velká pietní akce za účasti "dětí", které Winton zachránil. | ČTK

Většina jejich příbuzných později zahynula ve vyhlazovacích táborech. Největší transport s 250 dětmi měl odjet počátkem září 1939, ale kvůli vypuknutí války se už neuskutečnil. Většina malých pasažérů později zahynula, což společně s pohledem na uprchlíky ze Sudet Winton označil za nejsmutnější okamžik svého života.

Dokumenty o jeho činnosti náhodou našla na půdě jejich domu Wintonova manželka Grete. Sám Winton je chtěl vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s "jeho dětmi" ve studiu BBC.

Emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost. Svérázný zachránce ale "humbuk" kolem své osoby vždy zlehčoval s tím, že "vůbec nic neriskoval". "Byla škoda, že nepomohla žádná další země. Zkusil jsem Ameriku, ale žádné děti nepřijali," řekl smutně.

Sirův příběh ve filmu

Mám krédo, když něco není nemožné, musí existovat způsob, jak se to dá uskutečnit,“ promlouvá Nicholas Winton ve slovensko-britském filmu.

„Viděl jsem ty lidi, byli v nesnázích, v nebezpečí…Lidi na Hitlerově černé listině,“ mluví ve filmu Winton o tehdejší době.

"Byla to taková stálice, že Nicky je tady. Zdá se mi to neuvěřitelné, je to strašně smutné," dodal režisér, jehož celovečerní dokument Nickyho rodina získal přes tři desítky cen na celém světě.

Winton bude mít podle Mináče pohřeb v úzkém rodinném kruhu. Za několik týdnů se pak bude konat velká pietní akce za účasti dětí, které zachránil.

ruudazvostravy ( 2. července 2015 14:25 )

 Ale děte uš s dětkem do pý*čy.Je to holt svjetovej héro,jako ten náš tatíček Hawl a tejť mu můžou dát medajly akonrát tak do penálu.Ale aktuální je momentálně Gére Ryčrt a ten jen prej viles ve Varech z ajroplánu,tak se dobitek heski up*rt.

Zobrazit celou diskusi