Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řečtí důchodci se perou o peníze: Banky vzali útokem!

Autor: mb - 
1. července 2015
14:47

Chaos, zmatek, strkanice i silná slova – takové scény byly ve středu k vidění v Řecku před vchody bank. Situace se vyhrotila poté, co vláda po třech dnech nařídila otevření tisícovky finančních ústavů. Zoufalí důchodci se nyní snaží vybrat aspoň část svých penzí.

Řecko po selhání jednání s mezinárodními věřiteli v pondělí banky neotevřelo a omezilo výběr z bankomatů na 60 eur (1600 korun) na den.

Video Řecká tlačenka: Důchodci v davu bojovali o důchody - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Přestože banky otevřely, Řekové se dívají do budoucnosti s obavami. Obzvláště tvrdě dopadla finanční krize na důchodce, kteří vzali ve středu banky doslova útokem. Vláda totiž omezila výběr na pobočce na 120 eur (zhruba 3270 korun) a penzisté se bojí, že banky brzy opět uzavřou.

Ať všichni shoří v pekle!

„Sloužil jsem 50 let na moři a nyní žebrám o 120 eur. Peníze jsem vyzvedl, ale stejně mi to nestačí na léky pro mou ženu, která je po operaci,“ povzdechl si námořník na penzi. Vedle něj stojící muž byl méně smířlivý: Ať všichni shoří v pekle! ulevil si před novináři.

Země měla do konce června zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu splátku v přepočtu zhruba 44 miliard korun, ale neučinila tak. Řecko se tak stalo první vyspělou zemí, která nedostála svým finančním závazkům, a zařadilo se po bok zemí jako Súdán nebo Somálsko.

Ve středu ovšem premiér Tsipras (40) všechny překvapil, když téměř bez výjimky přistoupil na návrhy EU a vláda hned nařídila znovu otevřít banky.

sores ( 1. července 2015 19:53 )

 Za vše může řecká vláda, rozhodně ne obyčejné lidi! Proč vláda nechala lidi odcházet do důchodu v 50 letech a dala jim velké důchody cca 40 tisíc??? Velké platy, velké důchody a brzký odchod z práce. Tady je výsledek.To se u nás nemůže stát! Vláda dává hodně malé důchody a do důchodu se chodí skoro v 70 ti.Platy průměrné jsou ne 26 tis. ale 13 tisíc.O něčem takovém se řekům ani nezdá. Žili si nad poměry díky vládě a zákonodárcům a ti by to teď měli splácet a ne obyč.lidi.

malymysak ( 1. července 2015 19:45 )

řecký rejdaři v čele s Onasisem byly vždycky největší pracháči na světě, ať jich Cipras pár pochytá, zavře a znárodní, prachů bude mít dost,

1tigrusenka ( 1. července 2015 19:41 )

ať si nachytaj ryby, mají moře a to je velký dar, všade se to tak píše

owtl ( 1. července 2015 17:47 )

komunista Putin je ovlada ,co nedavno slibil a vmanevroval je ,ten je chce zabrat!

y.susenka ( 1. července 2015 17:46 )

tak krásná zem s mořem, památky věčné a nějak jim to dokola prosakuje

Zobrazit celou diskusi