Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čas vypršel, Řecko je v platební neschopnosti: Dluh 35 miliard eur a nejistá budoucnost

Autor: ČTK - 
1. července 2015
01:38

Skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Mezinárodní měnový fond současně potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou část dluhu 1,5 miliardy eur (41 miliard Kč). Řecko je tak v platební neschopnosti.

Mluvčí MMF Gerry Rice dodal, že Řecko v úterý požádalo na poslední chvíli o prodloužení termínu splátky. Výkonná rada MMF se bude žádostí "v patřičnou dobu" zabývat.

Řecko se do konce června nedohodlo se svými věřiteli na prodloužení záchranného programu a uvolnění zbývajících peněz ze slíbeného záchranného úvěru a další osud těžce zadlužené země je zatím nejistý.

V úterý Řecko předložilo mezinárodním věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč). Atény žádaly několikadenní prodloužení stávajícího mezinárodního záchranného programu a nový dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu.

Video Řekové zuří: Nechají nás chcípat v bídě! - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

První požadavek, tedy prodloužení programu, věřitelé odmítli jako technicky již neproveditelný, u druhého požadují podrobnosti, zejména co výměnou nabízí Řecko. Zabývat se jím hodlají již dnes, ale fakticky reagovat chtějí až po výsledcích nedělního řeckého referenda o spolupráci s věřiteli.

Řecko se nezaplacením splátky MMF stává první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatila půjčku. Naposledy z jiných než technických důvodů nesplatila svůj dluh v roce 2001 Zimbabwe, která stále dluží fondu 112 milionů USD (2,4 miliardy Kč). Promeškaná splátka Řecka je také největší, jakou kdy některá země MMF nesplatila. Řecko je nyní největším dlužníkem fondu, dluží mu bez úroků 35 miliard eur.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy partneři z Evropské unie, Evropská centrální banka a MMF. Řecko od věřitelů dostalo ve dvou kolech slíbeno 240 miliard eur. Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur a je druhý největší na světě za Japonskem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrdlafka ( 1. července 2015 12:07 )

soudruzi tesarl a repelos mají opačný názor a pak se máme domluvit jak na Kalouska

gabreta ( 1. července 2015 11:16 )

Zajímavý je, že jsem celý VVP Brdy prolítal od Strašic po Jince a nikde žádnej Amík, ani žádná technika. Zase asi nějaký fámy co??

tesarl ( 1. července 2015 11:02 )

Nesni, do Německa se valí obrovské konvoje USA. Možná, že nepřekročí hranice, ale jsou za nimi tak těsně, že to je jako by byly u nás. Brdy jsou už dávno pod kontrolou USA. Se tam jdi podívat.

marais ( 1. července 2015 10:49 )

Sorry, ale takhle můžem skončit taky, protože čeští politici ji 25 let po sametu sestavují jen deficitní rozpočty a Česko si půjčuje!

kuromrd ( 1. července 2015 10:21 )

nevěř každý kravině co tu napíše nějakej debil, Brdy budou CHKO a základen maj ami dost v Německu

Zobrazit celou diskusi