Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé video z Tunisu: Turisté se skrývají v obchodě, když jde kolem terorista

Autor: dce, ČTK - 
1. července 2015
07:51

Teroristický atentát v Sousse stál život třicet osm lidí. Na povrch vyplouvají stále nová fakta a informace. Nyní jsou to záběry průmyslové kamery z jednoho obchodu v Sousse. Ukazují, jak se turisté skrývají před procházejícím teroristou jen těsně před tím, než je muž zastřelen.

Turisté se v děsivém videu krčí za regály se suvenýry. Majitel obchodu Houssen Noureddine je z ulice vpustil dovnitř a donutil je schovat se. Nejspíš jim tak zachránil životy. Terorista byl v tu chvíli totiž jen pár metrů od obchodu.

Je vidět, jak obchodník za lidmi zavírá dveře a provádí je hlouběji do obchodu. A turisté se skrývají před řádícím vrahem, který prohání v ulicích své oběti. Sajfaddín Rizkí byl nakonec zabit přes ulici od inkriminovaného obchodu.

„Kdybych to neudělal, ten terorista by je všechny zabil!“ řekl Houssen. Podle svědků vypadal atentátník jako turista, který přišel na pláž, a nevyvolal tak u ochranky hotelu žádné podezření. Zbraň údajně schovával pod slunečníkem.

Na turisty začal nejdříve střílet na pláži a později prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba. Zaměstnankyně přepadeného hotelu podle agentury AP řekla, že útočník při systematickém vraždění použil kromě automatické zbraně také granáty. Přivolaná policie nakonec střelce zneškodnila na místě útoku.

Útočník Sajfaddín Rizkí pocházel podle dosavadních informací úřadů z chudé provincie Siljána, která leží na západ od metropole Tunisu. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván. Město Súsa podle místního tisku znal, protože tu jednou pracoval. Policie o něm až do atentátu neměla žádné záznamy. Nikdy prý ani nevycestoval z Tuniska do zahraničí.

O třiadvacetiletém atentátníkovi Sajfaddínovi Rizkím se postupně zveřejňují další informace. Televize Sky News získala výpověď muže, který ho znal ze studií na technice v Kajruvánu. Řekl, že Rizkí patřil k pětičlenné spící buňce IS a že se s radikály stýkal nejméně čtyři roky. Právě tato skupina prý páteční útok připravila. „Znám tu skupinu, s níž spolupracoval, jsou to teroristé. Jsou v ní lidé, kteří jezdí do Sýrie, vracejí se a znovu se zapojují do studia na stejné univerzitě. Někteří do Sýrie odjedou a zahynou tam,“ řekl Vasím Biládil.

hejhej ( 1. července 2015 10:00 )

Imigranti a mezi nimi islámisté. Tuto akci "někdo" platí a organizuje. "někdo", kdo má zájem zničit Evropu a ovládnout svět,Rusko to nebude.

jarstrc ( 1. července 2015 09:03 )

Cesta jak zachránit Evropu http://leva-net.webnode.cz/products/cesta-jak-zachranit-evropu-co-je-treba-konkretne-delat-a -proc/

karllos.dc ( 1. července 2015 08:47 )

Misto, aby britové poslali stíhačky na tuniské pláže, aby ukázali svou sílu a odhodlanost bránit své občany, pokládají kytičkys tím, že stalo se a nic s tím neuděláme

jsemtady ( 1. července 2015 08:26 )

A tato verbež se tlačí do Evropy přimíchaná mezi uprchlíky! Evropo,zvoní ti hrana!! Nebude trvat dlouho a po ulicích se budou válet uřezané hlavy. Vivat Evropští politici. Nakopat je všechny do pr.dele a vyzbrojit občany aby se mohli sami bránit proti této islámské rakovině!!

Zobrazit celou diskusi