Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řecko odvrací bankrot, chce ještě dva roky pomoci od EU

Autor: kal, ČTK - 
30. června 2015
09:30

++ Řecku v úterý končí záchranný program a Atény se nedokázaly dohodnout se svými věřiteli na jeho pokračování.

++ Země, která se rozhodla o podmínkách věřitelů uspořádat v neděli referendum, tak čelí riziku státního bankrotu.

++ Řecko odpoledne předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu.

++ Němci vyzývají řeckou vládu, aby referendum zrušila

 

Řecko před krachem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
18:00
30. 6. 2015

Vážení čtenáři, dnešní online chat k řecké krizi končí, další aktuální vývoj budeme sledovat prostřednictvím článků na Blesk.cz.

Děkujeme za pozornost

 
17:42
30. 6. 2015

Podle řeckého úřadu pro cestovní ruch VisitGreece se zahraniční turisté nemusí obávat, že by měli problémy při vybírání hotovosti z bankomatů. Kdo má zahraniční konto, k penězům se prý dostane bez problémů.

 
17:40
30. 6. 2015

Řecko by mělo po podání nového návrhu na záchranný program zrušit referendum plánované na neděli, uvedl dnes podle agentury DPA německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. "Nejlepší by bylo, kdyby pan Tsipras referendum odvolal," řekl Gabriel na okraj jednání frakce Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) ve Spolkovém sněmu. Nikdo by ale neměl počítat s rychlou dohodou mezi Řeckem a věřiteli, zdůraznil Gabriel.

 
17:11
30. 6. 2015

Německo nebude o novém návrhu řecké vlády na záchranný program jednat před plánovaným referendem. Podle agentury DPA to dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na uzavřeném jednání frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu.

 
17:00
30. 6. 2015

Vláda projedná možné dopady řeckého bankrotu na českou ekonomiku

Materiál o možném dopadu řeckého bankrotu na českou ekonomiku projedná vláda ve středu. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí, které je jeho spolupředkladatelem. Materiál poskytne nejdříve po jeho projednání.

Česku nehrozí přímý dopad řecké finanční krize, uvedl v neděli člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. Zátěžové testy podle něj ukázaly, že český finanční sektor je odolný. Nepřímé dopady vývoje v Řecku jsou možné přes eurozónu, její autority ale situaci řeší, dodal.

 
16:56
30. 6. 2015

"Otázka referenda je nyní ANO, či NE euru a Evropě," uvedl dnes podle BBC v řecké televizi vůdce opozice a bývalý premiér Antonis Samaras. Naznačili to podle něj všichni evropští lídři.

 
16:47
30. 6. 2015

Desetitisícům seniorů, kteří měli v pondělí obdržet své důchody, nebyly peníze do konce dne připsány na jejich bankovní účet, uvedla řecká média. V některých případech prý byly důchody vyplaceny dnes odpoledne.

 
16:19
30. 6. 2015

Podle The Guardian by řecký návrh mohl znamenat významný obrat - podle toho, jak budou reagovat věřitelé. Návrh by ale mohl být také rychle zamítnut, připouští list. Zatím také není jasné, k jakým ústupkům by bylo Řecko připraveno a jak velký by program měl být.

Důležité ale je, že by šlo o zcela nový program - odlišný od druhého záchranného programu, jehož platnost vyprší dnes a který byl uzavřen v rámci jiného záchranného fondu - Evropského nástroje finanční stability (EFSF). Znamenalo by to, že na rozdíl od přecházejícího programu by bylo možné jednat o restrukturalizaci dluhu, píše The Guardian v souvislosti s možným odpuštěním části řeckého dluhu.

Dopis s dnešním návrhem řecké vlády na dvouletý záchranný program, jak jej zveřejnil portál POLITICO:


 
16:00
30. 6. 2015

Řecko podle všeho neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu dlužnou splátku ve výši 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun), ale trhy již začaly obracet pozornost k další platbě. Země má do 20. července uhradit 3,49 miliardy eur (zhruba 95 miliard korun) ve prospěch unijních institucí v čele s Evropskou centrální bankou.

 
15:55
30. 6. 2015

Řecká vláda navrhla dvouletou dohodu, která by za pomoci unijního záchranného fondu "plně pokrývala její finanční potřeby se souběžnou restrukturalizací dluhu". Uvádí to prohlášení citované agenturou Reuters. Řecko zůstává u jednacího stolu, dodává prohlášení, podle něhož bude Řecko vždy usilovat o "životaschopné řešení, jak zůstat v eurozóně".

 
15:15
30. 6. 2015

Pomoci Řecku se pokouší i jeden Brit. Na webu indiegogo.com vytvořil sbírku. „Každý občan EU si jen musí koupit k obědu sýr feta nebo olivový salát, abychom dali dohromady sumu nutnou k záchraně,“ říká 29letý marketingový specialista Tom Feeney. Do částky 1,6 miliardy eur ale stále poměrně dost chybí. Za jeden den se podařilo vybrat 22 tisíc eur.

 
15:10
30. 6. 2015

Němci chtějí Řeky v eurozóně nechat. I když řeknou v referendu ne věřitelským návrhům. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl německým poslancům, že Řecko nebude muset opustit eurozónu, pokud Řekové odmítnou v referendu návrh věřitelů, uvedla agentura Reuters. Podle The Guardian Schäuble při setkání za zavřenými dveřmi řekl, že Evropská centrální banka v případě řeckého ne udělá vše pro to, aby ochránila euro.

 
14:25
30. 6. 2015

Turecko je připraveno pomoci Řecku překonat ekonomickou krizi a nabízí rozšíření spolupráce v turistice, energetice a obchodu, řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Uvedl, že Turecko chce žít s Řeckem v míru a nemá zájem na tom, aby skomíralo. Řecko a Turecko jsou tradičními regionálními rivaly.

 
13:59
30. 6. 2015

Německá kancléřka Angela Merkelová mluví o tom, že dveře k dohodě s Řeckem zůstávají otevřené, ale záchranný evropský program vyprší v úterý o půlnoci. Bez evropské pomoci Řecko nesplatí splátku Mezinárodnímu měnovému fondu.

 
13:55
30. 6. 2015

Atény stále doufají v dohodu. Hlavní řecký vyjednavač Euclid Tsakalotos dal najevo, že Řecko stále doufá v dohodu, která by mu umožnila předejít platební neschopnosti. V úterním prohlášení uvedl, že by uvítal větší pružnost ze strany věřitelských institucí. "Co si vláda myslí o navrhované flexibilitě institucí? Byl by to skvělý nápad," zmínil.

 
13:37
30. 6. 2015

Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného si nyní často Řekové jezdí do bulharského příhraničí vybírat peníze z bankomatů. Na některých místech podle něj došel včera benzin, dnes jsou ale už čerpací stanice opět otevřené. Obchody jsou prý zásobovány plynule. Řekové na ostrovech podle něj tvrdí, že jsou připraveni na všechno, ať už úspory, nebo vystoupení z eurozóny. Důležité pro ně ale údajně je, aby padlo rozhodnutí a aby věděli, jaká bude měna a výše DPH.

 
13:31
30. 6. 2015

České cestovní kanceláře uzavírají běžně koncem května či začátkem června kontrakty s řeckými hotely na další rok. Letošní rok je výjimkou, kvůli nejistotě ohledně řecké krize ještě smlouvy uzavřené nejsou, řekl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Pokud řečtí zákonodárci schválí zvýšení daně z přidané hodnoty, očekává zdražení zájezdů. "V tuto chvíli, když je nejistá situace, zvláště u výše DPH, tak hotely nechtějí dávat ani nabídky," uvedl Šatný. Podle něho může být v příštím roce DPH v Řecku na úrovni šesti nebo i 23 procent.

 
13:22
30. 6. 2015

Řecký ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že Atény v úterý neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu dlužnou splátku ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun). Dodal ale, že Řecko stále doufá v dohodu s mezinárodními věřiteli. Premiér Alexis Tsipras nyní zvažuje návrh řešení řecké dluhové krize, který na poslední chvíli předložil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

 
12:58
30. 6. 2015

Mluvčí Evropské komise komise dnes řekl, že Řecko zatím nepodniklo žádný krok k dohodě na poslední chvíli.

Šéf EK Juncker v pondělí večer řeckému premiérovi Tsiprasovi řekl, že dohoda je možná, pokud k ní udělá Řecko krok do půlnoci na dnešek. O takovém kroku nebyla komise dosud informována, řekl mluvčí EK Margaritis Schinas. Dveře zůstávají otevřené, ale čas se rychle krátí, řekl a opět zdůraznil, že evropský záchranný program vyprší dnes o půlnoci.

Podle mluvčího je Juncker přesvědčen o tom, že referendum je „o budoucnosti Řecka v eurozóně“. Stejně tak se prý Juncker nechystá, že by letěl do Atén.

 
12:50
30. 6. 2015

Řecko musí do dneška zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dluh 1,6 miliardy eur. K tomu potřebuje, aby mu bylo uvolněno zbývajících 7,2 miliardy eur z evropského záchranného programu, jehož platnost končí rovněž dnes.

Co se stane, pokud Řecko nesplatí dluh MMF? Nemuselo by to znamenat okamžitý bankrot, protože MMF dává ještě tzv. období milosti, obvykle 30denní lhůtu, v níž dlužníka vyzve, aby „zaplatil co možná nejdříve“. Šéfka MMF Christine Lagardeová ale tuto možnost pro Řecko vyloučila.

 
12:45
30. 6. 2015

Podle agentury DPA se očekává, že k novému návrhu se odpoledne vyjádří mluvčí řecké vlády. „V posledních hodinách nastal velký posun směrem k novému návrhu,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný řecký činitel.

 
12:36
30. 6. 2015

Mluvčí Evropské komise dnes potvrdil, že Jean-Claude Juncker v pondělí večer mluvil s řeckým premiérem Tsiprasem a chtěl, aby přistoupil na požadavky věřitelů do půlnoci na dnešek. Junckerův návrh byl prý stejný, který je na stole od neděle.

 
12:30
30. 6. 2015

Rusko vyloučilo, že by mohlo půjčit Řecku peníze. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dnes řekl, že nynější problémy Řecka se splátkou Mezinárodnímu měnovému fondu „se týkají Řecka a jeho věřitelů, ne nás“. Řecký premiér Alexis Tsipras od dubna dvakrát navštívil Rusko a vyvolal tak spekulace, že Řecko usiluje o finanční pomoc Moskvy.

 
12:21
30. 6. 2015

„Nechávají nás chcípat v bídě. Ti nahoře nás klamou...“ Podívejte se na reakce naštvaných Řeků, kterým už došla s vládou trpělivost.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:17
30. 6. 2015

Jeden z mnoha důkazů, že Řecko není v dobré ekonomické kondici: V březnu dosahovala nezaměstnanost 25,6 procenta. Mezi mladými ve věku 15 až 24 let bylo nezaměstnaných 49,7 procenta. I když oba údaje jsou nižší než rekordní míry nezaměstnanosti před dvěma lety, stále ukazují hloubku ekonomického propadu země, píše AP.


 
12:10
30. 6. 2015

Před chvílí jsme psali, že Tsipras zvažuje, že kývne na LAST MINUTE nabídku z Bruselu, nicméně teď přišla nová zpráva o úplném opaku: Podle obvykle dobře informovaného Petera Spiegela z Financial Times vysoký řecký představitel popřel, že by premiér Tsipras zvažoval Junckerovu nabídku, ale Atény prý mohou odpoledne něco navrhnout samy.

 
12:00
30. 6. 2015

Britský The Guardian bilancuje, kam šly peníze z pomoci Řecku:

Jen méně než 10 procent bylo použito vládou na reformy a změkčení dopadu krize na nejchudší. Většina z 240 miliard eur ze dvou záchranných programů od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu šla bankám, jimž Řecko dlužilo už před vypuknutím krize v roce 2009. Než dostala země v roce 2010 první záchranný balík, dlužila řadě evropských bank celkem 310 miliard eur. V souvislosti s druhým záchranným balíkem, jež byl Řecku přiklepnut v únoru 2012, soukromí věřitelé souhlasili v rámci výměny dluhopisů s odepsáním 53 procent nominální hodnoty řeckého dluhu, který se tak snížil o 100 miliard eur. V současnosti činí státní dluh Řecka 320 miliard eur, z toho téměř 80 procent dluží Řecko MMF a eurozóně.

 
11:41
30. 6. 2015

Podle řeckého listu Kathimerini řecký premiér Alexis Tsipras vzkázal do Bruselu, že zvažuje poslední nabídku předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na obnovení jednání, píše agentura Reuters.

 
11:40
30. 6. 2015

Takhle vypadá lístek, kterým se Řekové mohou nejspíš vydat na cestu z eurozóny. Hlasovací lístek pro nedělní referendum o postoji k návrhům řeckých věřitelů...

 
11:40
30. 6. 2015

Akciové trhy v eurozóně v pondělí kvůli řecké krizi utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se propadl o 4,2 procenta a uzavřel na 3468,9 bodu.

 
11:35
30. 6. 2015

Obchodník s masem si pročítá ranní tisk na centrálním trhu v Aténách. I pro něj jsou jako pro podnikatele každé nové zprávy klíčové. Krize je pro byznys ničivá. Od začátku krize v roce 2010 bylo v Řecku zavřeno 240 tisíc malých a středních podniků a o práci kvůli tomu přišlo 755 tisíc osob,“ řekl zástupce Řecké konfederace odborníků, řemeslníků a obchodníků Jorgas Kourasis.

 
11:20
30. 6. 2015

Řecké banky jako riuny, vtipkuje kreslíř Matt...

 
11:15
30. 6. 2015

Zatímco ve velkých městech je ekonomická krize tématem číslo 1, Řekové na venkově řeší hrozící krach jenom u kávy pod slunečníky.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:47
30. 6. 2015

Španělský premiér má obavu, aby problémy Řecka nestáhly také jeho zemi. Pokud řecký premiér Alexis Tsipras prohraje nedělní referendum, bude to dobré pro Řecko. Pokud vyhraje, nemá Řecko jinou alternativu než opustit euro, řekl v rozhlasovém rozhovoru konzervativní premiér Mariano Rajoy. Podle něj by řecký odchod z eurozóny „mohl vyslat signál, že společná měna není nezvratná a mohly by následovat další země“. „Lidé by si mohli myslet, že když jedna země může opustit euro, mohou to v budoucnosti udělat další. To je, myslím, největší problém, který by odchod Řecka mohl přinést,“ dodal.

 
10:35
30. 6. 2015

Ekonomka Šichtařová: Řecko může způsobit další finanční krizi

Pokud se ve středu zastaví přísun peněz do řeckých bank, čekají zemi podle ekonomky Markéty Šichtařové dva scénáře. Součástí obou je odchod z eurozóny, který může popohnat bankrot země. Ani bez něj se prý Řecko opuštění eurozóny nevyhne. Finanční panika by se pak mohla dotknout i Česka.

 
10:15
30. 6. 2015

Řecký ministr financí Janis Varufakis řekl britskému listu The Daily Telegraph, že Řecko by se bránilo odchodu z eurozóny soudní cestou. „Rozhodně budeme zvažovat, že se obrátíme na Soudní dvůr EU. Unijní smlouvy neobsahují ustanovení o opuštění eura a my to odmítáme přijmout. O našem členství není možné vyjednávat,“ řekl Varufakis.

 
9:55
30. 6. 2015

Jaká je last minute nabídka, se kterou přišel šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker? Nabízí Řekům, že pokud řecký premiér Alexis Tsipras zašle písemný souhlas s podmínkami věřitelů, svolá Juncker ještě v úterý mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny. Podle zdrojů z řecké vlády ale Tsipras podmínky věřitelů dál odmítá.

 
9:50
30. 6. 2015

Nobelista Stiglitz kroutí hlavou. Ekonomický program „trojky“, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, který Řecko dodržovalo posledních pět let, byl katastrofální, napsal v listu The Guardian americký ekonom a držitel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz. Je ohromující, že trojka nepřijala odpovědnost za důsledky této krize a nepřipustila, jak špatné byly její modely a předpovědi.

 
9:20
30. 6. 2015

Předseda Evropské komise Juncker podle zdrojů učinil Řecku nový návrh na řešení krize, řecký premiér Tsipras však podmínky věřitelů nadále odmítá.

 
8:40
30. 6. 2015

Důchodci si tento týden budou moci vybrat maximálně 120 eur (zhruba 3300 korun) na osobu. Pro ostatní účely by měly banky zůstat zavřené minimálně do pondělí, napsala agentura Reuters.

 
8:25
30. 6. 2015

Řecko ve středu obnoví provoz tisícovky bankovních poboček kvůli penzistům, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí.

janejaneja ( 30. června 2015 17:34 )

A hlavne brat tak 30 tisic mesicne a do duchodu jit tak s 20 tisici, a nic pro to neudelat lenosi jedni !! Drit na ne budeme my vsichni. A na cigany a jeste nove na cerne migranty !

ochcallis ( 30. června 2015 14:50 )

Řekové to jsou vlastně takoví cikáni, celej den se válet, popíjet, maximálně něco zabrnkat na kytaru

japos22 ( 30. června 2015 14:49 )

EU je zku.rvený slepenec a chtějí tam namr.dat i Ukrajinu a asijské republiky, magory v čele EU vykopnout na Mars

osetrovatel_pavla219 ( 30. června 2015 14:33 )

Premiér Sobotka nás vede neochvějně řeckou cestou.

datelobecny ( 30. června 2015 14:05 )

Všem obyčejným občanům v EU by nemělo být do smíchu. To do předvádí Brusel za prasárny si ani Dolfek nedovolil.

Zobrazit celou diskusi