Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojenský letoun se zřítil na hotel a rozdrtil ho na prach: Všichni na palubě zahynuli

Autor: shp, ČTK - 
30. června 2015
09:08

Z nebe uslyšeli turisté strašidelný zvuk, po němž následoval ohlušující náraz a zdi hotelu se začaly okamžitě řítit. Kolem nebylo nic jiného než oheň a prach. Vojenský letoun spadl na indonéské Sumatře přímo na obsazený hotel. Na místě zemřelo nejméně 116 lidí.

Přes sto lidí zahynulo na indonéském ostrově Sumatra, když se na jeden z hotelů a okolní domy v hustě obydlené čtvrti města Medan zřítil vojenský letoun. Stroj spadl po poledni místního času krátce po startu ze základny.

Podle mluvčího indonéského letectva Aguse Supriatny v něm cestovalo 113 lidí, včetně 12 členů posádky. "Zdá se, že nikdo (v letadle) nepřežil," řekl Supriatna místní televizi. Minimálně tři další lidé zahynuli také v troskách budov na zemi.

Letoun typu C-130B Hercules, který byl v provozu už od roku 1964, mířil z vojenské základny v Medanu k odlehlému souostroví Natuna.

Po havárii vojenského letadla v Indonésii zemřelo minimálně 116 lidí Po havárii vojenského letadla v Indonésii zemřelo minimálně 116 lidí | ČTK/AP

Pilot žádal o návrat na základnu kvůli problémům s motorem. "Letadlo se zřítilo ve chvíli, kdy se otáčelo kvůli návratu na letiště," uvedl Supriatna. V letadle cestovali i rodinní příslušníci vojáků. Indonéská televize odvysílala záběry hořících trosek letadla, zničených aut a částečně poškozených budov. Z místa neštěstí stoupal černý kouř.

"Těla se nacházejí v troskách letadla i v budovách," řekl agentuře AFP místní policejní představitel. "Letadlo nám několikrát proletělo nad hlavou, opravdu nízko," uvedla Elfrida Elfiová, recepční v hotelu Golden Eleven. "Pak jsme viděli oheň a černý dým. Po třetím přeletu narazilo do střechy hotelu a vybuchlo," dodala. Stroj podle ní zasáhl i masážní salon, kde v tu dobu bývá hodně klientů.

Z letadla toho příliš nezbylo. Z letadla toho příliš nezbylo. | EPA

Podle agentury AP je to již podruhé za posledních deset let, co na obydlenou čtvrť v třetím nejlidnatějším indonéském městě Medanu spadlo letadlo. V září 2005 se krátce po startu z letiště Polonia v Medanu zřítil Boeing 737 společnosti Mandala Airlines. Zahynulo tehdy 143 lidí, z toho 30 na zemi. Indonéské letectvo preventivně pozastavilo lety svých osmi zbývajících strojů C-130B Hercules.

Neštěstí podle agentury Reuters opět poukázalo na smutný indonéský rekord v leteckých katastrofách, za které může především zastaralý letecký park. Evropská unie mezi lety 2007 a 2009 dokonce zakázala přelety indonéských letadel nad svým územím. Poslední civilní letecké neštěstí se stalo v prosinci, když se zřítil letoun společnosti AirAsia na cestě ze Surabaye do Singapuru. Zahynulo 162 lidí. Od roku 2008 se zřítilo už pět strojů indonéského letectva.

aronak ( 30. června 2015 12:16 )

aby se nakonec nezjistilo, že letoun nespadl náhodou, ale úmyslně

egyptanka ( 30. června 2015 11:13 )

A proto letos poprvé nikam nejedu.

fotrpjotr ( 30. června 2015 10:19 )

Komu ty zbraně byli určeny nikde nečtu.

suov ( 30. června 2015 10:15 )

Ať žijí dovolené u moře, v této době a za tohoto režimu seďte doma, i když toto všechno už se začíná dít i u nás doma, přeběhli cizáci si tady dělají co chtějí,,,

petrchpraha ( 30. června 2015 09:52 )

R.I.P.s

Zobrazit celou diskusi