Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svědectví školačky, kterou znásilnili islamisté: Vymyli nám mozek a donutili zabíjet

Teroristé Boko Haram unesli v Nigérii školačky.
Teroristé Boko Haram unesli v Nigérii školačky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. června 2015
05:45

Je jednou ze školaček, kterou unesli islamisté z Boko Haram. Padla do spárů obávané ozbrojené skupiny v Nigérii, byla několikrát znásilněna, viděla smrt a hrůzu. Před jejíma očima podřízli zajatce, vyhrožovali jí, že se jí stane to samé. Podařilo se jí utéct a přinesla děsivé svědectví...

Některé z nigerijských dívek unesených před více než rokem ve městě Chibok byly donuceny připojit se k ozbrojencům z islamistických milic Boko Haram. Vyplývá to z výpovědí svědků, uvedla televizní stanice BBC.

Radikálové nyní školačky využívají k terorizování ostatních zajatců a dívky se prý dokonce samy podílejí na zabíjení. Jak BBC poznamenala, výpovědi svědků nebylo možné nezávisle ověřit, i lidskoprávní organizace Amnesty International ale informovala o tom, že unesené dívky jsou nuceny účastnit se bojů na straně islamistů.

Sedmnáctiletá Miriam, která si nepřála zveřejnit své pravé jméno, utekla z tábora Boko Haram poté, co ji tam drželi dlouhých šest měsíců. Donutili ji provdat se za jednoho z islamistů a nyní čeká jeho dítě. „Řekli nám, ať se nachystáme, že nás provdají,“ popsala své první dny v táboře. Ona spolu s dalšími čtyřmi dívkami to odmítla.

Ozbrojenci se prý poté vrátili spolu se čtyřmi muži, kterým přímo před nimi prořízli hrdlo. Řekli, že to samé se stane jim, když budou sňatek odmítat. Miriam se proto raději provdala za jednoho z bojovníků a poté byla opakovaně znásilněna. „Tolik to bolelo,“ uvedla.

V zajetí prý potkala některé z dívek pocházejících z města Chibok, drželi je v jiném domě než ostatní zajatce. Školačky měly podle ní „vymytý mozek“ a některé se dokonce účastnily zabíjení ve vesnici, ze které Miriam pocházela. „Byli to křesťanští muži. Bojovníci Boko Haram je donutili, aby si lehli na zem. Pak přišly dívky a prořízly jim hrdlo,“ popsala Miriam.

Osud unesených školaček z Chiboku je nejasný od loňského května, kdy islamisté z Boko Haram zveřejnili video, na kterém asi 130 dívek společně odříkává úryvky z koránu. Amnesty International odhaduje, že od roku 2014 bylo v zemi uneseno více než 2000 dívek. Islamistické milice Boko Haram v rámci svého boje za vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly zabily na severovýchodě Nigérie již více než 15 000 lidí. Svou aktivitu rozšířily už ale i do sousedních zemí, Čadu, Nigeru a Kamerunu. Spojené síly těchto zemí a Beninu se nyní snaží radikály vojensky zneškodnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 16. října 2015 15:08 )

V Africe se rodi kazdy rok 20 milionu deti,maji vysokou umrtnost, diky tem jejich chorobam.Kdyby to tak nebylo,tak jsme do 10 let prelidneni.African jen spi,dela deti,modli se a tanci.Vite,kolik takovych nakazenych marodu je uz v Evrope ? A vitemkolik vam jich Merkelova posle do Cech ???????????

malymysak ( 30. června 2015 13:27 )

řekni to Machovi ať to poradí tomu blbovi starýmu Junkersovy

cukrenka ( 30. června 2015 13:06 )

jeníček si měl sednout na lopatu, že ho ježibaba jen trochu pohoupá.....

rumovapalice ( 30. června 2015 12:53 )

kde se furt ty lidi berou? islamisti vraždí jak vzteklý a furt je ještě co zabíjet, v tý africe asi mr.daj jak vzteklý psi

provokaterka ( 30. června 2015 11:13 )

Americké tanky zabíjí demokraticky,ruské brání své občany a to není v zájmu USA.

Zobrazit celou diskusi