Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ekonomka Šichtařová: Řecko může způsobit další finanční krizi

Ekonomka Markéta Šichtařová se bojí paniky na finančním trhu.
Ekonomka Markéta Šichtařová se bojí paniky na finančním trhu.  (Autor: Profimedia/ČTK/BLESK)
Autor: bru - 
30. června 2015
05:00

Pokud se ve středu zastaví přísun peněz do řeckých bank, čekají zemi podle ekonomky Markéty Šichtařové dva scénáře. Součástí obou je odchod z eurozóny, který může popohnat bankrot země. Ani bez něj se prý Řecko opuštění eurozóny nevyhne. Finanční panika by se pak mohla dotknout i Česka.

„Jakmile default (neschopnost platit splátky, pozn. red.) postihne jednu zemi, existuje významné riziko nákazy ekonomik dalších,“ varuje Markéta Šichtařová.

Kanály nákazy jsou podle ní dva. Řecko může zapříčinit pád některých evropských bank, což by do problémů zatáhlo i další země. Finanční trh by se ale mohl nakazit i panikou. Právě kvůli Řecku se může stát přecitlivělým a hysteričtějším, než obvykle je.

„Úkolem politiků tedy v tuto chvíli je ujistit veřejnost, že řecká odluka je v zájmu eurozóny, nikoliv proti jejímu zájmu,“ popisuje Šichtařová nejlepší lék na paniku.

V krajním případě by podle ekonomky mohlo vše vyústit až do nové panevropské finanční krize. O tom se ale v současné době dá jen spekulovat. Na druhou stranu ale nelze tuto možnost přehlížet, málo pravděpodobný scénář totiž neznamená nemožný.

„Existuje jeden signál, který by umožnil posoudit, zda se řecké drama náhodou nepřetavuje do takové panevropské krize, a to je plošný a prudký růst výnosů dluhopisů v EU – tedy nejen v Řecku. Pokud by i u jiných států začaly tyto výnosy dosahovat dvouciferných hodnot a setrvávaly na nich, je to velmi varovné. Do té doby však můžeme zůstat víceméně klidní,“ popisuje Šichtařová.

verka1 ( 30. června 2015 13:28 )

Řekové se EU vysmívají

jerry39 ( 30. června 2015 12:36 )

To co chtěli po Německu to už mají a o nějakych vracečkách se muže jen zdat.

johanvonbahnhof ( 30. června 2015 11:52 )

Už aby se to celé EU rozpadlo... Čím dřív si budem hlídat své hranice, tím lépe!

krtekub ( 30. června 2015 11:25 )

http://news.e-republika.cz/article3192-Mezinarodni-bankste%C5%99i-vedli-%C5%98ecko-p%C5%99imo-ke-kra chu-To-umi-bezvadn%C4%9B

bjuno ( 30. června 2015 11:01 )

Někdy přemýšlím nad tím, kde ta paní (nebo slečna) získala své "ekonomické" vzdělání.... Ač čtu její bláboly v tisku, nebo vidím její vystoupení v televizi tak mi to její "vzdělání" čím dál víc hlava nebere. Existuje v této republice více "kvalitních ekonomických odborníků (s vyjímkou "narcise prvního" Klause), kteří by to mohli okomentovat a popsat než taková hloupá "neekonomka"....

Zobrazit celou diskusi