Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varování pro Čechy: V Tunisku hrozí další útoky a únosy!

Autor: ČTK - 
28. června 2015
13:22

Ministerstvo zahraničí varuje po pátečním teroristickém útoku české občany v Tunisku před místy, kde je hodně lidí, včetně tržišť a barů. Zdůrazňuje také riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem. Británie své občany varovala, že útoky na turisty v Tunisku se mohou opakovat.

Masakr v Tunisku: Zběsilé řádění střelce na pláži v letovisku Sousse Masakr v Tunisku: Zběsilé řádění střelce na pláži v letovisku Sousse | ČTK
Aktuální doporučení zveřejnilo ministerstvo na svém webu. V Tunisku je s cestovními kancelářemi nyní zhruba 3000 českých turistů. Ministerstvo zahraničí vyzvalo české turisty, kteří v Tunisku pobývají nebo se tam chystají odjet, k maximální obezřetnosti. "MZV doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob (včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu) a individuálnímu cestování po zemi," uvedl úřad.

Poblíž tuniské hranice s Alžírskem a Libyí je podle MZV velmi nestabilní bezpečnostní situace a operují zde extremistické, respektive teroristické skupiny. Turisty mohou unést nebo na ně zaútočit. Silně rizikové jsou především oblasti na západ od linie Ajn Dráhim - Džandúba - al-Káf - Kasrín - Sídí bú Zíd - Gafsa - Túzir a také oblasti na jih od linie Túzir - Kiblí - Madanín - Zarzis, uvedlo ministerstvo. "Důrazně nedoporučujeme cestovat do těchto odlehlých oblastí," dodalo.

Kvůli častým teroristickým aktivitám MZV taktéž nedoporučuje cesty do guvernorátů Kasrín a al-Káf s výjimkou center oblastí a hlavních přístupových cest. "I zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné," doplnilo ministerstvo.

Británie varovala, že útoky na turisty se mohou opakovat

Tunisku hrozí další teroristické útoky na turistická letoviska podobné tomu z pátku, varovalo dnes britské ministerstvo zahraničí. Atentátník zabil v pátek ve městě Súsa 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila. Patnáct z identifikovaných obětí jsou Britové.

Útoky mohou v Tunisku provádět "jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovali teroristické skupiny přes sociální sítě," uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do Tuniska.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla, že dnes opět zasedne vládní krizový štáb Cobra. Vláda tu chce prý stanovit přiměřenou reakci na události v Tunisku. Ačkoli většina obětí tuniského atentátníka jsou pravděpodobně Britové, nemá prý Mayová v současnosti k dispozici důkazy, že by se střelec zaměřoval přímo na občany Spojeného království.

V samotné Británii zůstává podle Mayové hrozba teroristického útoku na druhém stupni, což znamená, že je považován za vysoce pravděpodobný. Úřady podle ministryně v uplynulých měsících odhalily "množství" spiknutí s cílem spáchat v Británii atentát.

Britští ministři obrany a zahraničí, Michael Fallon a Philip Hammond dnes v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok v Tunisku bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu.

Počet britských obětí pátečního atentátu podle úřadů s největší pravděpodobností nadále poroste. Zatím tuniské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo 17 obětí, z čehož je prý 15 Britů a po jednom občanovi z Belgie a Německa. Ze severoafrické země se nyní pokouší dostat tisíce turistů z celého světa.

V sobotu večer ulicemi Súsy, kde se atentát odehrál, pochodovaly asi dvě stovky lidí na znamení solidarity s oběťmi i jejich pozůstalými. Průvod vyšel od hotelu Riu Imperial Marhaba, který se stal terčem útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Shromáždění v rukou drželi svíčky a provolávali hesla jako "Súsa nikdy nezemře!" či "Ne teroristům". Podobný pochod solidarity se konal také v metropoli Tunisu.

owtl ( 29. června 2015 02:59 )

Kalašnikov dodává státní konglomerát Russian Technologies.

marcika ( 28. června 2015 20:29 )

Tady v Česku je nádherně, slunce tu praží ažaž, tak proč se někam cpát?

karllos.dc ( 28. června 2015 17:03 )

Koukal jsem na cestovky, ješte kdo chce může letět do Tunisu na pláš Sousse a mají tam za příplatek 2 kilka/osoba pojištění klidné dovolené

sugarbitter ( 28. června 2015 14:50 )

nemůžu ani uvěřit, že jsou tací, kteří tam měli chtít zůstat a dál se rekreovat.

tosto ( 28. června 2015 14:37 )

K čemu varování ? Slyšeli a viděli jsme naše turisty bezprostředně po útoku , že jim se tam nic nemůže stát a ještě kolik peněz to stálo , tak to musí využít.

Zobrazit celou diskusi