Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpověď hrdinného policisty, který zastřelil tuniského teroristu: Poslal jsem do něj dvě kulky! Od té doby jsem nespal

Autor: lm - 
28. června 2015
13:07

Pětadvacet minut hororu. Tak dlouho trval masakr turistů na pláži v Tunisku, který ve jménu fanatiků z Islámského státu vykonal třiadvacetiletý student letectví Seifeddine Rezgui. Jeho řádění ukončil až tuniský policista, který do něj poslal pro jistotu hned dvě kulky.

Seifeddine Rezgui v pátek přišel na pláž se slunečníkem, ve kterém měl schovanou útočnou pušku. Podle oblečení si o něm lidé na pláži mysleli, že je také turista. Podle svědků se smál a vtipkoval s dovolenkáři. Ve skutečnosti si ale zřejmě pečlivě vybíral, koho později popraví. Na turisty začal nejdříve střílet na pláži a později prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba. Zaměstnankyně přepadeného hotelu řekla, že útočník při systematickém vraždění použil kromě automatické zbraně také granáty. Jeho primárním cílem byli zřejmě britští turisté, kterých zabil patnáct. Dohromady zastřelil 38 lidí, dalších 36 jich zůstává v kritickém stavu.

Po masakru, který způsobil, se Seifeddine Rezgui zastavil před domem šestapadesátiletého tuniského rezidenta Mayela Moncefa. Přestože mu policie byla v patách, útočník si před domem klekl a začal se modlit. V tu chvíli pan Moncef vzal střešní tašky, které měl v domě, a hodil je z okna na hlavu šíleného střelce.

Rezgui začal klopýtat dále ulicí a několik vteřin poté ho na mušku dostal tuniský policista, který si nepřál být jmenován. "Poslal jsem do něj dvě kulky," cituje deník Sunday People policistu, který ukončil řádění šíleného střelce a nejspíš tak zabránil i dalším obětem. Masakr na pláži byl ale příliš i pro zkušeného ochránce zákona. "Od té doby jsem nespal," dodává policista.

Útočník pocházel podle dosavadních informací úřadů z chudé provincie Siljána, která leží na západ od metropole Tripolisu. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván. Město Sousse podle místního tisku znal, protože tu jednou pracoval. Policie o něm až do atentátu neměla žádné záznamy. Nikdy prý ani nevycestoval z Tuniska do zahraničí.

Atentátníka bylo možné zastavit dříve, tvrdí tuniský ministr

Pachatele pátečního atentátu v Tunisku bylo možné zastavit dříve, pokud by ochranka hotelu včas informovala místní policii. V rozhovoru poskytnutém dnes místnímu rádiu Mosaique FM to uvedl tuniský ministr vnitra Muhammad Nadžím Gharsallí.

Lepší koordinace bezpečnostních složek mohla podle ministra zajistit rychlejší zásah policie a dřívější zabití mladého atentátníka. Pokud by ochranka hotelu včas přivolala pomoc, mohlo být prý méně obětí na životech.

bandour ( 29. června 2015 06:56 )

decathlonova-matka ( 28. června 2015 15:49 )

Pětadvacet minut hororu, můžou být rádi, že tam vnitru nešéfuje blbec z plzeňskejch práv Chovanec, to by čekali na zásahovku ještě dneska

tarka ( 28. června 2015 14:58 )

"Jeho primárním cílem byli zřejmě britští turisté, kterých zabyl patnáct." Jasně Pleskáči, na první pohled poznal, kdo je Brit, že? Aby jich pak 15 ZABYL... V Blesku evidentně mají přednost absolventi základních škol, kteří ještě ke všemu 2x propadli...

faktum ( 28. června 2015 14:28 )

 Ta čeština...tento článek psal idiot,ostatně jako mnohé další zde.

ingmarie ( 28. června 2015 13:26 )

Jasně, že mohlo být méně obětí , kdyby ochranka přivolala pomoc včas! Ale v podobných arabských destinacích a v Tunisu zvláště , je zvykem, že personál hotelů vč. ochranky celé dny prakticky nic nedělá a jen se potuluje kolem ,čekajíc na bakšiš od turistů , za jakoukoliv službu. Bez bakšiše není nic, tak proč někam spěchat a volat policisty, když magor džihádista pravil, že místním nic nehrozí a západní turisty (včetně nás) tam stejně všichni nenávidí a to i ti ,co se tváří mile! Navíc tam všechno řídí Alláh , všechno je jeho vůle -takže je lepší držet se stranou ,aby si to s ním nerozházeli! Je hloupost tam jezdit , když nás tam vlastně nechtějí.

Zobrazit celou diskusi