Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terorista z Lyonu se přiznal! Proč poslal selfie s uříznutou hlavou do Kanady?

Autor: ČTK - 
28. června 2015
10:37

Muž podezřelý ze spáchání pátečního teroristického útoku v průmyslovém závodě u Lyonu začal mluvit s vyšetřovateli. Z prvních výsledků vyšetřování podle agentury AFP vyplývá, že útočník poslal "selfie" s odříznutou hlavou oběti na kanadské telefonní číslo.

Páteční útok v závodě na výrobu průmyslových plynů na předměstí francouzského Lyonu je i po víkendu obestřen mnoha otazníky. Pochybnosti dosud panují dokonce i o tom, zda byl čin 35letého řidiče dodávky Yassina Salhiho skutečně teroristickým útokem, nebo jen kriminálním činem agresivního muže, který se mstil svému šéfovi. Ten byl jedinou obětí běsnění Salhiho, který svému zaměstnavateli odřízl hlavu a pak najel dodávkou naloženou plynovými lahvemi do skladiště plynových zásobníků.

Francouzští vyšetřovatelé sice mají jasnější představu o tom, co se v pátek dopoledne v areálu americké firmy Air Products odehrálo, ale stále neznají motiv počínání otce tří dětí se stálým zaměstnáním a bez předchozího záznamu v trestním rejstříku.

Salhi byl už v pátek vzat do policejní vazby společně se svou manželkou, sestrou a dalším podezřelým, jenž byl mezitím v sobotu propuštěn, aniž proti němu bylo vzneseno jakékoli obvinění.

Muž, jehož rodiče pocházejí ze severní Afriky a podle francouzských úřadů se před léty radikalizoval po setkání s konvertitou k islámu a dalšími islamisty, s vyšetřovateli dlouho nemluvil. Až v sobotu večer začal vysvětlovat páteční události a jejich okolnosti, ale zatím o nich není téměř nic známo kromě toho, že se k vraždě svého 54letého šéfa přiznal a že se sám nepovažuje za teroristu.

Zřejmě nejvíce znepokojivým zjištěním z dosavadního průběhu vyšetřování je skutečnost, že Salhi si pořídil takzvaný selfie snímek s odříznutou hlavou svého šéfa a ten prostřednictvím aplikace Whatsapp z mobilu poslal na kanadské telefonní číslo. Je však možné, že fotografie měla být přeposlána někomu dalšímu a francouzské úřady nevylučují ani možnou syrskou stopu.

Islamistickému pozadí Salhiho činu by nasvědčovalo i to, že k šéfově hlavě, kterou pověsil na plot průmyslového areálu, připevnil dvě vlajky popsané vyznáním muslimské víry. To připomíná styl Islámského státu (IS), který se ale k francouzskému útoku nepřihlásil.

Podle svědků, na něž se odvolává list Le Figaro, měl Salhi se svým šéfem několik ostrých pří a v kurzu bojových umění míval záchvaty zuřivosti.

Francouzský premiér Manuel Valls dnes prohlásil, že Francie čelí "velké teroristické hrozbě", proti níž bude třeba "trvale" bojovat. Hovořil také o válce civilizace ohrožené džihádismem proti "univerzálním lidským hodnotám". Ujistil přitom, že bezpečnostní opatření přijatá jeho vládou odpovídají hrozbě.

Soustrastný telegram francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi po útoku zaslal český prezident Miloš Zeman. "Rád bych Vás ujistil, že pevně podporujeme boj francouzského lidu proti mezinárodnímu terorismu," uvedl Zeman mimo jiné v kondolenci, z níž v sobotu citovala prezidentská kancelář.

realistaii ( 28. června 2015 20:15 )

vláda USA používá Islámské teroristy jako své vlastní žoldáky k prosazení vlastních zájmů ve světě, důkazy: tajná operace CYCLONE ,vyzbrojení muslimských džihádistů a jejich výcvik USA na Pakistánských hranicích od roku 1970, (odtajněné archvivy CIA , film Soukromá válka pana Wilsona ), čečenští teroristi vyzbrojení USA měli za úkol rozložit Rusko ,prapor džochara dudajeva bojuje za USA řízené banderoské neonacisty .islamisti Učk v Kosovu spojenci USA a NATO proti Srbsku , znovu použiti proti Makedonii 2015 http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ukrajinsky-tisk-oplakava-padleho-generala-Byl-to-pry-Pu tinuv-osobni-nepritel-360222

asijo ( 28. června 2015 16:45 )

Nebo poslat na Guantánamo,amici ho demokraticky vyslechnou.

1395 ( 28. června 2015 14:34 )

Když nebude chtít mluvit tak vzbuďte starýho Grebeníčka ten ho rozmluví.

Zobrazit celou diskusi