Tuniské letovisko Sousse patří mezi nejoblíbenější destinace turistů. Slunné pláže, příznivé počasí a nádherné hotelové komplexy každý rok přilákají mnoho dovolenkářů. Jinak tomu není ani tento rok. Desítky lidí si užívaly koupání v moři a slunění pod tuniským sluncem. Jenže páteční den v ráji se proměnil v peklo.

Vypadal jako další z mnoha, kteří si přišli užívat krásného dne. „Byl oblečený, jako by šel plavat, měl slunečník a v něm schovanou zbraň,“ popsal události předcházející atentátu Rafík Chelly ze státního úřadu pro bezpečnost místní stanici FM.

Dnes už známe tvář vraha, který chladnokrevně zabil 39 turistů. Student patřil k Islámskému státu. Jeho fotografii zveřejnil ISIS na své sociální síti. Muž v bílém tričku, který má po svých bocích zbraně. Pod fotkou bylo napsáno Abu Yahya Qayrawani, což by mohlo být džihádistické jméno pro Seifeddine Yacoubiho.

Na první pohled Seifeddine vypadá opravdu neškodně. „Byl to mladý kluk, měl šortky jako každý jiný turista,“ řekl zaměstnanec jednoho z hotelů místní stanici. Prý dokonce během chůze mezi turisty, když si vybíral své oběti, s nimi klábosil a smál se, jako by byl jedním z nich, dovolenou si užívajících turistů. „Pak vytáhl kalašnikov a začal střílet do turistů i místních,“ doplnil.

Tohle je tvář vraha z Tuniska.
Autor: reprofoto youtube, Twitter

 Seifeddine Rezguise se narodil v roce 1992 a pochází z města Gaafour. V roce 2014 se zapsal na univerzitu v Kairouan.

Podle svědků Seifeddine vystoupil  z lodi, z které směřoval k hotelové pláži. Kalašnikov měl schovaný pod slunečníkem, který nesl v ruce. Poté, co z lodi vystoupil na pláž, ho vyndal a střílel kolem sebe. Krvavé běsnění si vyžádalo 37 lidských životů. Podle agentury Reuters měl také na těle připevněnou výbušninu.

„Slyšeli jsme rány, ale útočníka jsme neviděli, zaměstnanci hotelu nám řekli, ať jdeme co nejrychleji dovnitř,” popsal sedmnáctiletý Johny Brown.

"Myslela jsem si, že jde o ohňostroj, a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začali volat ´utíkejte, utíkejte," popsala průběh masakru irskému rozhlasu Irka Elizabeth O'Brienová, která byla v sousedním hotelu se svými syny.

Terorista z pláže vstoupil do hotelu Riu Imperial Marhaba a stále pokračoval v krvavém běsnění. Na pláži po útoku vznikl chaos. Lidé utíkali z pláží do hotelů, přeskakujíce mrtvá zkrvavená těla. "Utíkala jsem zpátky do hotelu, míjela jsem mrtvá těla. Hotelový bazén byl plný krve," řekla Sarah Wilson, rodačka z Británie, Daily Mailu.

Spekulovalo se, že útočníci byli dva. Jeden z nich přijel na pláž lodí a druhý měl údajně přijít od hotelu. Nyní tuniská policie uvedla, že šlo jen o jednoho útočníka a ten byl chvíli po masakru zastřelen. Jednalo se o tuniského studenta.

Útok na plážích Tuniska se odehrál ve stejném čase jako masakr v Kuvajtu a vražda ve Francii. Islámský stát pár dní před těmito útoky vyzval své stoupence, aby z měsíce června, tedy doby ramadánu, udělali měsíc pohrom.

Fotogalerie
11 fotografií