Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá Evropanka uprchla ze spárů ISIS: Je to sekta, která vymývá lidem mozek

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
25. června 2015
13:50

Jednadvacetiletá francouzská studentka snila ve Francii o životě v zemi, kde vládne bůh. Jako v chalífátu založeném organizací Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Podařilo se jí se tam dostat a taky rychle vystřízlivět. Musela se vdát a prožila několik týdnů ve vězení, než se jí podařilo dostat se do Turecka a odtud zpět domů. Její výpověď získala agentura AFP.

Žena, kterou si agentura pojmenovala jako Nadiu, prožila tři měsíce v syrském městě Rakka, kde má IS hlavní stan. Prvního června ji turecká policie zadržela na hranici, když prchala ze Sýrie. Pak čekala v záchytném táboře v Gaziantepu na vydání do Francie. Turecké úřady souhlasily, aby podala svědectví o životě s IS.

„Mluvím, abych otevřela oči dívkám, které tam odcházejí v domnění, že Západ je proti muslimům a že IS, to je chalífát. Není to chalífát, je to sekta,“ řekla Nadia. Měla na sobě dlouhou sukni a vlasy zakryté šátkem. Popsala svou cestu k radikálům prostřednictvím sociálních sítí a postupnou radikalizaci, která ji přiměla k cestě do válčící Sýrie.

„Bylo to tak trochu vymývání mozku. Říkají ‚žiješ v zemi, kde není islám, kde ho zakazují. Jestli umřeš, půjdeš do pekla‘. Člověka to rychle zastraší, pak se uzavře a je na to sám. Nakonec si řekne ‚tak dobře, odjedu, pojedu do země, kde platí boží zákon‘,“ popsala své rozhodování Nadia. Muž, který ji získal, jí poslal šek na 1800 eur (49 000 korun). Nadia odjela do Ženevy a tam si koupila letenku do Istanbulu.

Na letišti čekali dva muži, kteří ji doprovodili do Şanliurfy na jihu Turecka. „Další den jsme překonali 50 kilometrů autem, pak jsme 20 minut šli pěšky, přeskočili dráty a tam na nás čekali a odvezli do (syrského) Tall Abjadu,“ řekla Francouzka. Do Rakky vzdálené 100 kilometrů od hranice dorazila 7. března.

Zavedli ji do domu, kde bylo několik desítek jiných žen. „Všem odebrali doklady i mobilní telefony. Řekli mi, že pokud chci z toho domu vyjít ven, musím se provdat. Platil tam zákaz volat rodičům a používat internet. Řekli, že je to kvůli naší bezpečnosti,“ pokračovala Nadia. Po čtrnácti dnech souhlasila, že se provdá za toho, kdo ji pro IS získal, protože jeho rodným jazykem byla francouzština. Zůstala s ním ale jenom den a pak manželství zrušila. Její bývalý manžel ji seznámil se dvěma Francouzkami, k nimž se přestěhovala. Jenomže pak ji radikálové začali podezírat, že pracuje pro francouzskou policii, a uvěznili ji. „Každý den mi hrozili, že zemřu a že mne zabijí,“ tvrdila.

Opakovala jim, že v Rakce panují nespravedlnosti a že podle ní to není islám. „Tam není korán, ale jenom zbraně. Ženy tam přicházejí jenom, aby zajistily pohodlí bojovníka,“ řekla Nadia. Podařilo se jí dozorce přesvědčit o své nevině a oni se rozhodli pomoci jí dostat se domů. Jeden muž ji odvezl autem k hranici, vrátil jí doklady a pomohl přejít do Turecka. „Vrátíš se do Francie, ale budeš držet pusu a zapomeneš na všechno,“ pohrozil jí.

Tady ale podle AFP začínají problémy, protože odborníci prý považují takový únik za málo pravděpodobný. Málokomu, koho IS jednou získal, je povoleno odejít, a zejména ne ženám. Nadiu v Şanliurfě rychle zatkli Turci na základě informací, které měli od francouzské rozvědky. Žena byla v úterý poslána do Francie, kde ji umístili do vazby. Nadia měla sice z vězení strach, ale rozhodla se vydat svědectví o podvodu radikálů. „Většina lidí naverbovaných IS jsou konvertité. Korán znají málo a jejich motivem je spíš nenávist než válka,“ tvrdí Nadia.

Odvety IS se prý nebojí a doufá, že její případ pomůže odradit ostatní od úvah odejít do chalífátu. „Mnoho lidí prochází internet a potřebují, aby je někdo rozhýbal. Teď se zdokonalím ve své víře a budu řádně žít. Tak jako všechny dívky ve Francii,“ řekla Nadia.

auslak ( 25. června 2015 17:29 )

Holka by mohla číst i něco jiného než sci-fi.

dzambulka007 ( 25. června 2015 15:23 )

Takovou snůšku hovadin bych nevyplodila ani já po mimořádné sérii cucíků. Kam se hrabe moje story, jak mě unášeli Martani.

milan1959 ( 25. června 2015 15:14 )

Je to hoax. Vy jste tomu snad uvěřili ?

fotrpjotr ( 25. června 2015 14:32 )

Už je naočkovaná,tak ji co nejrychleji utraťte.

Zobrazit celou diskusi